Opinie

Drama in Syrië vereist actie VN - en wel nu

Door een luchtaanval verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo. Beeld reuters
Door een luchtaanval verwoeste gebouwen in de Syrische stad Aleppo.Beeld reuters

BAS WALLAGE & CASPER TEN DAM   De internationale gemeenschap is pas geloofwaardig als zij zich actief inzet om de oorlog in Syrië te beëindigen, betogen Bas Wallage en Casper ten Dam.

Afgelopen oktober sturen wanhopige burgers van de Syrische stad Mouadamia een brief naar de internationale gemeenschap. Sinds ongeveer een jaar wordt de stad belegerd en aangevallen door soldaten van het Syrische leger. De toegang tot medische zorg, voedsel en elektriciteit is volledig afgesloten. "We zijn geraakt door raketten, granaten, napalm, witte fosfor en chemische wapens", schrijven de inwoners. Volgens de Syrische Nationale Raad dreigen 12.000 inwoners van deze stad te overlijden aan het conflict door de belegering en doelbewuste uithongering.

Veel inwoners bezwijken aan een gebrek aan eten. Zo zijn velen inmiddels gedwongen om de bladeren van bomen te eten. De speciaal gezant voor humanitaire noodsituaties bij de VN, Valerie Amos, meldde begin oktober dat nog altijd duizenden mensen in Mouadamia opgesloten zitten. Volgens haar hebben de hulpteams van de VN geen toegang gekregen tot de stad. En de tragedie in Mouadamia staat niet op zich.

Grenzen dicht
Naast de Syrische burgers die zich nog steeds middenin het conflict bevinden zijn er naar schatting ruim 5 miljoen burgers gevlucht naar de grensgebieden. Veel westerse landen weigeren grote hoeveelheden vluchtelingen op te nemen. Het gevolg is dat deze vluchtelingen dreigen te sterven van de honger omdat de aangrenzende landen de grote hoeveelheid vluchtelingen niet meer kunnen verwerken.

Veel westerse landen, waaronder Nederland, zitten niet te wachten op een grote hoeveelheid vluchtelingen. Zo stelde staatssecretaris Teeven: "Nederland houdt de grens dicht voor vluchtelingen uit Syrië. Er is totaal geen sprake van een noodzaak tot een ruimhartigere opvang". Indien de grootste humanitaire ramp van de afgelopen tijd voor Teeven al niet voldoende is om ruimhartig vluchtelingen op te vangen, is de conclusie dat het beleid van Teeven in geen enkele situatie ruimhartig zal zijn.

De oorlog in Syrië is al jaren bezig. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal bij de VN deed niet voor niks onlangs nog een oproep aan de gehele wereld. Syrië is in nood en er is 6,5 miljard dollar nodig voor noodhulp. Naar schatting zijn er inmiddels meer dan 100.000 burgers overleden.

Proportioneel geweld
Een deel van de internationale gemeenschap heeft met de oprichting van het Internationaal Strafhof willen aangeven dat mensen die zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid hun straf niet moeten kunnen ontlopen. De president van Syrië, Bashar al-Assad, die hoogstwaarschijnlijk duizenden mensen heeft laten vermoorden zit nog steeds op zijn troon.

Naar onze mening zou de Algemene Vergadering van de VN een resolutie moeten aannemen die de oorlogsmisdaden van het Syrische regime veroordeelt. Ook zou de Veiligheidsraad moeten ingrijpen om de burgers te beschermen. Indien noodzakelijk, dan met proportioneel geweld. De internationale gemeenschap is pas geloofwaardig als zij zich actief inzet om de oorlog te beëindigen en de verdachten te laten berechten door het internationaal strafhof. Dat dit voorstel door een deel van de internationale gemeenschap wordt weggelachen toont aan dat de internationale politiek niet verder is dan net na de Tweede Wereldoorlog. Bij grootschalige massamoorden moet er eenduidig gereageerd worden - desnoods in de vorm van humanitair ingrijpen zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad!

Ook zouden meer westerse landen vluchtelingen moeten opnemen om nog meer burgerslachtoffers te voorkomen. Ondanks de na de Tweede Wereldoorlog gemaakte afspraken, zijn er al honderdduizenden burgers overleden. Dit aantal lijkt door gebrek aan daadkracht alleen nog maar toe te nemen.

Bas Wallage; jurist
Caspar ten Dam; polemoloog en lid van het Internationaal Comité voor
Humanitair Ingrijpen (ICHI)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden