JeugdboekSprookje

Draken, eenhoorns en een jongen die denkt dat hij een mislukte arend is

null Beeld
Beeld

Flin wordt opgevoed door arenden en voelt zich een mislukte arend. Kan hij zich met de mens verbinden?

Een van de zes nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs, is ‘Flin’, een zeer genietbaar, sprookjesachtig avonturenverhaal in de traditie van Paul Biegel. Een welkome titel, want goede Nederlandse kinderboeken in dat genre zijn er niet veel. Het is naar verluidt onder pseudoniem geschreven en getekend door een bekende Nederlandse jeugdauteur – in de zwartwit aquarel- en pentekeningen is de hand van Daan Remmerts de Vries te herkennen.

Flin is als een soort Mowgli uit ‘Het Jungleboek’ in het bos opgevoed door arenden, die hem als baby van het picknickkleed van zijn slapende ouders roofden. Vliegen wil hem alleen nog niet echt lukken, dus als hij van de tweehoofdige dwerg Mono hoort dat hij een mens is, kan hij aanvankelijk maar tot één conclusie komen: een mens is eigenlijk een mislukte arend.

Naarmate Flin meer over mensen leert, groeit zijn verlangen om ze te zien. Hij gaat op pad en is vlakbij een dorp getuige van een heimelijke ontmoeting tussen een eenhoorn en een meisje. Als deze Solange vervolgens door een draak wordt ontvoerd, besluiten Flin, de eenhoorn en Mono naar de bergen te trekken om haar te bevrijden.

null Beeld
Beeld

Hoewel heel wat sprookjeselementen in dit verhaal vertrouwd aanvoelen, maakt Henry Lloyd er met veel schwung toch een fris verhaal van. Dat zit in de losse, soms bijna frivole stijl, het smakelijke taalgebruik – een fijne mix van archaïsch en eigentijds – maar vooral in de humoristische rollen van dwerg Mono en eenhoorn Juni­- per, die helemaal tot leven komen en evenals Flin een ontwikkeling doormaken.

De hoofden van Mono – die naam is al geestig – zijn voortdurend lekker talig aan het bekvechten. Losbol! Raapsteel! Zwamkous! ‘Meneer de dwergen’ scheldt er ‘in z’n tweetje’ creatief op los. En dan is er de ijdele Juniper, een aansteller eersteklas, die een hartstochtelijke liefde koestert voor Solange en daarover al snel in de clinch ligt met Flin.

Hoewel de bevrijdingspoging al een hachelijke onderneming is, krijgt het verhaal een veel grimmiger sfeer als Flin de strijd aangaat met kwaadwillende mensen. Daar zit het echte conflict: wat onderscheidt de mensen van de dieren waarmee hij is opgegroeid? En kan Flin zich met hen verbinden?

Oordeel: Losse frivole stijl, smakelijk taalgebruik, geestig.

Henry Lloyd
Flin of de verloren liefde van een eenhoorn
Ill. Laurens Rawie.
Querido; 328 blz.; € 16,99. Vanaf 9 jaar.

null Beeld
Beeld

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw – die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden