Update

Draghi hint op ingrijpen obligatiemarkt

ECB-president Mario Draghi, begin juni in Frankfurt. Beeld REUTERS
ECB-president Mario Draghi, begin juni in Frankfurt.Beeld REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) zou mogelijk kunnen ingrijpen op de obligatiemarkt als de rentes op staatsobligaties van Italië en Spanje blijven stijgen. Dat zei president van de Europese Centrale Bank (ECB) in een toelichting vandaag op plannen van de ECB om Europa uit de crisis te helpen.

Mocht de ECB overgaan tot het opkopen van staatsobligaties, dan zullen die aankopen 'van adequate omvang zijn', zei Draghi. De ECB zal bij die aankopen rekening houden met de zorgen van private investeerders ten aanzien van die operaties, voegde de Italiaanse centralebankpresident eraan toe. Gevraagd naar wat hij eind juli bedoelde met dat de centrale bank 'alles zou doen om de euro te redden', bleek Draghi op de vlakte. Hij zei dat hij bedoelde dat 'alle maatregelen die nodig zijn moeten worden genomen, en dat die maatregelen van adequate omvang moeten zijn.'

De ECB kocht tussen mei 2010 en begin dit jaar al voor circa 210 miljard euro obligaties op van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië. De nieuwe acties die de bank wil nemen, staan volgens Draghi echter los van dat programma. Landen die steun nodig hebben, moeten eerst bij het Europese noodfonds EFSF aankloppen voordat de ECB in actie komt, stelde hij. De ECB zal vervolgens volledige openheid geven over de landen die worden gesteund en de bedragen die daarmee gemoeid zijn.

Het EFSF en zijn permanente opvolger ESM hebben de mogelijkheid om obligaties van landen op te kopen. Landen moeten daarvoor wel een formele aanvraag indienen en moeten vervolgens aan strenge voorwaarden voor de hervorming van hun economie voldoen.

De ECB buigt zich in de komende weken ook over de mogelijkheden om andere maatregelen te nemen die niet tot het standaardarsenaal van de bank behoren, stelde Draghi. Het veel geopperde voorstel om het ESM in staat te stellen geld te lenen bij de ECB, wees hij van de hand. In de huidige opzet komt het ESM niet in aanmerking voor een banklicentie, aldus Draghi.

Draghi zei verder dat de economische groei in de Europese Unie zwak is, en het vertrouwen in de eurozone daardoor wordt bedreigd.

Alles
Tot vreugde van de financiële markten zei Draghi begin deze week dat de ECB er 'alles aan zou doen' om de euro te redden. 'En geloof me, dat is genoeg.' Sindsdien werd reikhalzend uitgekeken naar de toelichting van Draghi.

Eerder vandaag maakte de ECB al bekend het belangrijkste rentetarief in Europa onveranderd op de recordlaagte van 0,75 procent te houden. In antwoord op vragen van journalisten zei Draghi dat er 'overwogen' is om de rentetarieven te verlagen, maar dat besloten werd dat 'dit niet het moment is'.

Aan het begin van de persconferentie van Draghi stond de AEX nog op winst, vlak na zijn openingsstatement begon de effectenbeurs in Amsterdam juist te verliezen. Ook de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt lieten verliezen zien, die in Spanje zelfs 4,5 procent. De rente op tienjarige Italiaanse staatsobligaties steeg weer boven de zes procent. de rente op 10-jarige Spaanse obligaties van 6,65 naar 6,96 procent

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden