Draait Hagoort Nederlandse omroepen de nek om?

Shula Rijxman (R), Henk Hagoort (L) en Eva Jinek tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep. Beeld anp
Shula Rijxman (R), Henk Hagoort (L) en Eva Jinek tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep.Beeld anp

Eerst moesten de omroepen fuseren. Nu vindt Henk Hagoort ook nog dat hun aantal leden er niet meer toe doet. "Wat ons betreft houden we dit jaar de laatste ledentelling ooit", aldus de hoogste baas van de Nederlandse Publieke Omroep . Welk bestaansrecht hebben de omroepen straks dan nog? Gaan we nu definitief richting één publieke omroep, zoals de BBC?

Zo een vaart zal het niet lopen, zegt mediaspecialist Kristel van Teeffelen van Trouw. Er worden weliswaar stapjes gezet in het minder centraal stellen van ledenomroepen, maar een definitief einde is nog niet inzicht. Daarvoor zijn ze te verankerd in het systeem en is het contact met de leden te cruciaal.

Is het stelsel zoals we dat nu kennen dan niet ontzettend achterhaald?
"Ja, zo zou je het wel kunnen stellen. Komend voorjaar vindt er sinds vijf jaar weer een ledentelling plaats. Ik kan me niet voorstellen dat die aantallen stabiel zijn gebleven. Het maakt jeugdige kijkers niet uit door wie een programma wordt gemaakt, als het maar leuk is. Ik weet ook niet of het BBC-stelsel de oplossing is. Zou BBC een programma als Spuiten en Slikken van de BNN kunnen maken? Wordt dat gepikt?"

Het BBC-format heeft dus ook nadelen?
"Het omroepbestel zoals wij dat kennen is best ouderwets, maar vrij uniek in de wereld. Programma's die anders niet werden gemaakt, kunnen door dit stelsel toch geproduceerd worden. Denk aan het paasevenement The Passion. Als de BBC dat zou maken zou de omroep misschien wel kritiek krijgen. De BBC is er toch niet om geloof te verspreiden, kunnen kijkers dan denken. In Nederland hebben we juist een omroep om speciaal het geloof te verspreiden. De Nederlandse omroepen vrezen voor een eenheidsworst als je het bestel afschaft. Daarnaast worstelt BBC nu ook met de connectie met het publiek. Daar hebben de Nederlandse ledenomroepen juist minder last van door hun ledenraden."

Toch is het verschil in stijl en kwaliteit tussen programma's van de bepaalde omroepen haast niet te signaleren. Dan is de toegevoegde waarde toch zoek?
"In sommige gevallen is het ook zo. Je hebt wel omroepen die vanuit een bepaalde overtuiging programma's maken. Maar dat is wel steeds minder. Er is al tijden een discussie gaande waarom Boer Zoekt Vrouw niet wordt uitgezonden op een van de commerciële omroepen, het is amusement. Ik merk ook dat veel mensen niet eens aan kunnen geven door welke omroep Boer Zoekt Vrouw wordt gemaakt. Simpelweg omdat het ze niet uitmaakt."

Waarom ergeren de omroepen zich aan de uitspraak van Hagoort als de verschillen toch steeds kleiner worden?
"Het is ook angst om niet meer relevant te zijn. Omroepen zien hun leden als bewijs dat hun programma's er nog toe doen. Misschien houden ze daarom vast aan de geschiedenis. Daarbij zijn er flink wat fusies geweest. Van de 21 omroepen zijn er nu nog 8 over. Dat is voor Hilversum een ontzettend grote verandering. Laat ons eerst wennen aan deze verandering, zeggen de omroepen nu. De focus moet weer liggen op het maken van goede programma's en niet op weer een reorganisatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden