Draait de wereld om het vrouwelijk orgasme?

Seksualiteit | In het Filosofisch Elftal analyseren twee denkers een actuele vraag. In zijn laatste boek acht de Duitse filosoof Peter Sloterdijk de vrouwelijke seksualiteit superieur aan de mannelijke. Zit daar iets in?

MARC VAN DIJK

Het nieuwste boek van de vermaarde Duitse filosoof Peter Sloterdijk draait om de vrouwelijke seksualiteit en het vrouwelijk orgasme. In de roman 'Het Schellingproject' voert de filosoof een groep wetenschappers ten tonele die zich voornemen om de mysteries waarmee de vrouwelijke seksualiteit is omgeven eindelijk te ontraadselen. De wetenschap heeft de functie van het vrouwelijk orgasme nog steeds niet verklaard, stelt de filosoof. Het plezier van de vrouw is volgens hem essentieel voor de menselijke beschaving.

Het boek kwam Sloterdijk in Duitsland op de nodige kritiek te staan. 'Filosofische pornografie', schreef Die Zeit. Onlangs verscheen het in Nederlandse vertaling.

Marli Huijer, feminist en net afgezwaaid als Denkeres des Vaderlands, zocht Sloterdijk in Frankrijk op om met hem te spreken over zijn laatste project. Ze weet nog steeds niet precies wat ze ervan moet denken. Is Sloterdijks exercitie filosofisch gezien nou wel of niet interessant?

Marli Huijer, hoogleraar publieksfilosofie in Rotterdam: "Allereerst is het dubieus of er überhaupt een mysterie is dat dient te worden opgelost. De functie van het vrouwelijk orgasme lijkt me vanuit evolutionair perspectief dezelfde als die van het mannelijke orgasme. De beide mechanismen zorgen ervoor dat een mens steeds opnieuw zin heeft in seks. En dat is essentieel voor de voorplanting en dus voor het voortbestaan van de soort."

Bas Haring, hoogleraar publiek begrip van de wetenschap: "Dat is iets te kort door de bocht. Het gaat bij het orgasme niet om 'zin in seks', het treedt immers pas op aan het einde van de daad. Wat je nodig hebt voor zin in seks zijn lustgevoelens. Als je honger hebt, word je ook niet gedreven door de zucht naar het voldane gevoel dat je hebt nadat je gegeten hebt. Nee, je wordt gedreven door een hongergevoel. Evolutionair gezien zou dat lustgevoel dus genoeg kunnen zijn. Het klopt dus wel dat het vrouwelijk orgasme nog niet echt verklaard is. Er bestaan talloze theorieën over - een van de populairste is dat de kwaliteit van het orgasme de vrouw helpt om de juiste man te selecteren. Om een vrouw een goed orgasme te bezorgen moet de man immers aan bepaalde kwaliteiten voldoen. Maar het probleem met al deze theorieën, ook met die van Sloterdijk, is dat ze niet te bewijzen zijn. Het blijft speculatie."

Huijer: "Het is ook onmogelijk om de mannelijke en vrouwelijke seksualiteit onderling te wegen, zoals Sloterdijk doet, en dan te concluderen dat de ene qua plezier en genot superieur is aan de andere. Dat de Griekse ziener Tiresias stelde dat de vrouw aan seks negen keer meer plezier beleeft dan de man - een onthulling die hem op het verlies van zijn ogen kwam te staan - is tamelijk pover als bewijsmiddel. Plezier in seks laat zich niet meten. Het is een ervaring, die van man tot vrouw, maar ook van mens tot mens verschilt. Dat vrouwen meer erogene zones hebben, betekent niet automatisch dat hun beleving intenser of heftiger is dan die van mannen."

Haring: "Toch is het interessant dat Sloterdijk deze thematiek nu aansnijdt. Niet zozeer vanwege de hypotheses die hij oppert, maar puur omdat deze onderwerpkeuze iets zegt over onze cultuur. Er is een samenhang tussen wetenschappelijke agenda's en de tijdgeest. Zo werd Darwins evolutietheorie vrij snel omarmd, maar zijn idee van 'seksuele selectie' werd lange tijd praktisch genegeerd. Dit kwam vooral doordat vrouwen volgens deze these een sleutelpositie hebben bij de partnerkeuze. Daar wist de wetenschap zich lange tijd geen raad mee. Het duurde tot in de jaren zestig, de tijd van de seksuele revolutie, tot dit idee door de wetenschap echt werd omarmd."

Huijer: "Wat mij intrigeert, is de vraag of Sloterdijk nou wel of niet een feministisch standpunt inneemt. Met zijn ironie en parodistische inborst is hij moeilijk te plaatsen. Oppervlakkig bezien is zijn stellingname zeer feministisch, hij maakt het plezier van de vrouw tot de belangrijkste zaak van de wereld. En dat is een verfrissend geluid, zeker in de Duitse filosofie, die traditioneel wemelt van de vrouwenhaters - van Hegel en Schopenhauer tot Nietzsche. En toch houd ik mijn twijfels bij een mannelijke filosoof - hij is niet eens bioloog of psycholoog - die gaat vertellen wat er belangrijk is aan de vrouwelijke seksualiteit. Hoe zouden zijn waarnemingen en conclusies betrouwbaar kunnen zijn? En zit er niet een agenda achter die ertoe leidt dat je als vrouw wel plezier mag beleven aan de seks, maar verder juist buiten spel blijft staan?"

Haring: "Je kan Sloterdijk toch moeilijk kwalijk nemen dat hij te veel de nadruk legt op de seksuele kwaliteiten van vrouwen, als hij schrijft over dit onderwerp? Persoonlijk ben ik nooit zo geneigd om problemen te bekijken vanuit de tegenstelling man-vrouw, maar als je dit toch doet, kan je moeilijk om de seksuele verschillen heen. Het verschil tussen de seksen is per definitie seksueel. En dat hij er boze of vrouwonvriendelijke bedoelingen mee zou hebben, lijkt mij vergezocht."

Huijer: "Het lijkt heel elegant, hoe Sloterdijk de vrouwelijke seksualiteit op een voetstuk zet, maar het kan resulteren in een zeer antifeministische blik: de vrouw is vooral een seksueel wezen, te allen tijde uit op seksueel genot. Een droombeeld voor mannen. Het is ook juist deze keerzijde waar vrouwen sinds de seksuele revolutie en de komst van de pil mee worstelen. De nieuw verworven ruimte voor hun genot leidde ook tot de mannelijke druk dat ze altijd beschikbaar zouden moeten zijn."

filosofisch elftal

Ingrid Robeyns

Alicja Gescinska

Bastiaan Rijpkema

Robin van den Akker

Paul van Tongeren

Frank Ankersmit

Désanne van Brederode

Paul Teule

Bas Haring

Gert-Jan van der Heiden

Marli Huijer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden