Update

'Draai bezuinigingen terug', roepen demonstranten tegen Van Rijn

Een bezoeker van de publieke tribune wordt gevraagd haar protest-shirt uit te trekken tijdens het debat over de volkspetitie Red de Zorg.Beeld anp

Zo'n 15.000 zorgverleners, zorgbehoevenden en sympathisanten verzamelden zich gisteren op het Damrak in Amsterdam voor de Red de zorg-demonstratie van vakbond FNV. De demonstranten vreesden voor verdere uitholling van de zorg. Met de massale bijeenkomst in de hoofdstad deden ze een ultieme poging staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te bewegen de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

Van Rijn werd vanmiddag uitgejoeld toen hij in Westerpark de demonstranten toesprak. "Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen", meldde Van Rijn, die voor de gelegenheid zijn gouden FNV-speldje droeg. "Ik ben al veertig jaar lid."

"Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken." De staatssecretaris herhaalde zijn uitnodiging aan de FNV om terug te keren naar de onderhandelingstafel. "We moeten er samen uitkomen. Samen werken aan een goede toekomst voor de zorg." Van Rijn beloofde dat de Prinsjesdagstukken enkele voordelen voor de zorg in onder meer verpleeghuizen bevatten.

800 duizend handtekeningen
De demonstratie is het voorlopige hoogtepunt van een FNV-actie die begon met een 'volkspetitie' tegen het beleid van Van Rijn. Daar staan inmiddels bijna 800 duizend handtekeningen onder. Met vier van de vijf eisen van die petitie heeft staatssecretaris Van Rijn geen moeite, zo liet hij onlangs weten, toen de Tweede Kamer erover debatteerde.

Maar terugdraaien van de bezuinigingen op de zorg thuis voor ouderen en gehandicapten, zoals de eerste en belangrijkste eis luidt? Daar kan geen sprake van zijn. Met die boodschap sprak Van Rijn het publiek vandaag toe. En daarmee begaf hij zich in het hol van de leeuw, schreef politiek redacteur Wilfried van der Bles vandaag ook in Trouw.

"We vinden alles best, als ze maar van z'n oren afblijven", zei gisteren zijn woordvoerder, daarmee herinnerend aan een incident vorig najaar toen de staatssecretaris tijdens een rondtocht door Nederland door een SP-demonstrant aan z'n oor werd getrokken.

Sprekerslijst
Op de sprekerslijst van de FNV stonden ook Kamerleden, zoals Linda Voortman (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Grace Tanamal (PvdA) en Henk Krol (50Plus). Er was één opvallend afwezige, terwijl ze o zo graag zou willen: Fleur Agema van de PVV. Zij is bepaald niet minder fel gekant tegen de bezuinigingen dan de SP en staat inhoudelijk dus op één lijn met de FNV, al zal de manier waarop ze daar keer op keer uiting aan geeft de vakcentrale minder bevallen. Haar mantra: dit kabinet laat de ouderen onder bruggen slapen en stelt de leegkomende verzorgingshuizen beschikbaar aan asielzoekers.

Agema is niet welkom op FNV-manifestaties, zolang ze geen afstand neemt van Geert Wilders' 'minder minder'-uitspraak over Marokkanen in maart vorig jaar. "Ze is wel welkom, maar ze mag niet spreken", licht een woordvoerster van de FNV toe.

De duizenden aanwezigen, gehuld in vakbondsshirts en getooid met vlaggen en spandoeken, stelden zich op over het gehele Damrak. Tussen het Centraal Station en de Dam waren de weg en trambaan afgesloten. Een halfuur voor de aftrap van de actie stond het hele Damrak vol.

Ankie
Chronische ziekte, ouderdom, daar kies je niet voor, dat overkomt je, zegt Ankie, één van de spreeksters tijdens de demonstratie ‘Red de zorg’, vanmiddag in Amsterdam. Ze zit op het podium in haar rolstoel en vertelt dat er ook al op incontinentiemateriaal wordt bezuinigd. “Ik knok me kapot iedere dag, voor een menswaardig bestaan”, aldus Ankie, die zonder achternaam aan het publiek wordt voorgesteld. “Maar de verzekeraar wil het liefst dat je elk urinedruppeltje telt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden