Draagbare kunstnier is een uitkomst

De Nierstichting wil met de wereldwijde campagne 'Helpthemescape' 10 miljoen ophalen om een mobiel dialyseapparaat te ontwikkelen. Het zou dé uitkomst zijn voor veel nierpatiënten, die nu meerdere dagen per week in het ziekenhuis liggen om hun bloed kunstmatig te zuiveren. Tom Oostrom is directeur van de Nierstichting en legt uit wat het belang is van zo'n draagbare kunstnier.

Wat is er mis met de huidige dialyseapparaten?

"Met de huidige techniek moet de nierpatiënt zijn hele leven afstemmen op het kunstmatig zuiveren van zijn bloed. Iemand met nierfalen ligt drie tot vier dagen per week aan de dialyse. Na afloop van zo'n sessie heeft de patiënt ook nog eens een 'dialysekater' waardoor hij zich heel erg beroerd voelt. Het leven van een nierpatiënt wordt veel comfortabeler met de draagbare kunstnier."

Wat zijn de verbeteringen?

"Met die nieuwe machine krijg een nierpatiënt zijn leven terug. Ten eerste wordt het veel gemakkelijker om te dialyseren, want de mobiele kunstnier kan overal mee naartoe genomen worden, zelfs op vakantie. Met zo'n draagbare nier heeft de patiënt de controle in eigen hand en kan hij op meer momenten zijn bloed voor korte tijd zuiveren. Het beroerde gevoel dat een patiënt na een dialyse heeft, is met het mobiele apparaat veel minder. De pieken en dalen in de vochtbalans en de bloeddruk van de persoon zijn immers niet zo heftig als hij vaker per week dialyseert."

Hoe ziet de machine eruit?

"De draagbare kunstnier krijgt het formaat van een kleine schoenendoos. Toch zullen nierpatiënten met hun mobiele kunstnier niet in een stationshal gaan zitten. De patiënt moet er nog wel de tijd en rust voor nemen. Tijdens een dialysesessie is straks nog maar vijf in plaats van 60 tot 100 liter dialysevloeistof nodig. Dankzij speciale technologie wordt de vloeistof die langs het bloed gaat hergebruikt. Hierdoor kan het apparaat zo klein zijn."

Vanaf wanneer is het apparaat beschikbaar?

"De afgelopen jaren is er een laboratoriumopstelling van de draagbare nier gemaakt en getest. De komende twee jaar wordt het eerste testmodel ontwikkeld. Hierna volgen er klinische testen met patiënten. Als die klaar zijn, kan het apparaat gebruikt worden."

Willen de zorgverzekeraars het vergoeden?

"Ja, daarover zijn we met ze in contact. Er komt veel minder vloeistof aan te pas en de patiënt kan het dialyseren zelf doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden