Draag uitspraak niet altijd na

Excuses voor een foute uitspraak moeten we aanvaarden. Bij publieke functionarissen kunnen we overigens best wat kritischer kijken of dat excuus wel gemeend is.

Flapuit

Mensen zijn geen robots. Ook publieke functionarissen niet. Het zegt iets over mensen als zij op geen enkele incorrecte uitspraak te betrappen zijn. Dat betekent namelijk dat zij zich een heel leven lang bij alles wat ze zeggen laten leiden door het beeld dat anderen mogelijk van hen zouden krijgen. Leveren we de overheid niet over aan grijze muizen als dit het ambtelijke mensbeeld wordt? Als zelfs excuses niet tellen voor foute uitspraken maken we volgens mij van publieke functionarissen voorspelbare mensen die vooral in mitsen en maren spreken en geen vraag durven te beantwoorden. Het stelt mij als flapuit vooral gerust als een ambtenaar verbaal soms ook uit de bocht vliegt en we excuses hierover vervolgens gewoon accepteren. Zelfs de koning mag in dit land af en toe een beetje dom zijn.

Tom Mikkers Den Haag

Misplaatst

Wat heb ik een foute uitspraken gedaan. Sommige waren volkomen onjuist of zelfs belachelijk, die zijn vaak helemaal verdwenen, al laten ze soms sporen van schaamte na. Het lijkt me misplaatst om aan een uitspraak van een ander een groot gewicht toe te kennen. Natuurlijk is het wat anders wanneer er sprake is van belangrijke mensen die kwalijke uitspraken bezigen en daar vervolgens aan blijven vasthouden. Fijn toch wanneer iemand in een gesprek afstand doet van kwalijke uitspraken. Naderhand kom je er wel achter of dat echt gemeend is.

Folkert Poort Landgraaf

Risico

Natuurlijk moet iemand afstand kunnen nemen van een eerdere uitspraak zonder dat deze hem jarenlang wordt nagedragen. In dit geval werd de uitspraak gedaan door een doorgewinterde belangenbehartiger die de publiciteit opzoekt. Dat blijft een risico voor de rol van Nationale Ombudsman. Dat had de Tweede Kamer eerder kunnen bedenken.

Bert Prang Leiderdorp

Excuus uit beleefdheid

Excuses aanbieden voor deze uitspraak lijkt mij niet meer dan een beleefdheid. Het zegt nog niets over je mening die erachter zit. Pas als je laat merken dat je mening fout was en je van mening veranderd bent, krijgen excuses meer waarde. Maar dat is hier niet naar voren gekomen. Dan hebben deze excuses ook geen waarde en zal de foute uitspraak je terecht blijvend worden nagedragen.

Francien van Overbeeke-Rippe Amersfoort

Google of God

De wijze waarop wij in Nederland de laatste jaren omgaan met de zwakke kanten van onze medemensen, laat zien dat wij ons net zo opstellen als Google: met een oneindig geheugen waaruit naar willekeur geput kan worden om anderen te beschadigen. In het verleden konden fouten worden hersteld door biecht en gebed. Voor God bestonden ze dan niet meer. Wie 'sorry' had gezegd en vergeving had gevraagd, kon opgelucht door met zijn leven. Het is een vorm van hoogmoed en een gebrek aan zelfkennis als fouten van anderen zo ongenadig worden uitvergroot.

Toon Geluk Veenendaal

Lege briefjes

In dit verband wil ik u wijzen op de commotie die nu weer ontstaan is in de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerken waar opnieuw besloten is dat vrouwen in de kerk niets in te brengen hebben dan lege briefjes. Dit besluit is gebaseerd op een uitspraak van Paulus van maar liefst 2000 jaar geleden. 'Vrouwen moeten gedurende uw samenkomsten zwijgen'. Het gaat hier niet over een bepaalde allochtonengroep maar over de helft van de mensheid. Voor deze uitspraak zijn nooit excuses gemaakt. Verkeerde uitspraken kunnen heel lang nare gevolgen hebben.

Jan de Lange Barendrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden