Framing

Draag het etiket ‘klimaatdrammer’ met trots

null Beeld AFP
Beeld AFP

D66-leider Rob Jetten krijgt het verwijt dat hij een ‘klimaatdrammer’ is. Wat doet hij? Hij ontkent het niet, hij omarmt het verwijt juist. D66 verkoopt inmiddels klimaatdrammer-truien.

Tijdens de campagne van 2016 verwijt Hillary Clinton dat veel Trumpsupporters seksistisch en racistisch zijn. Het zijn deplorables, beklagenswaardige mensen. Onmiddellijk verschijnen Trumpsupporters in een T-shirt met daarop ‘adorable deplorable’: beklagenswaardig, maar aardig.

Het is twee keer het bekende mechanisme: je krijgt een lelijk etiket opgeplakt - en je verzet je er niet tegen, maar je koestert het. Wat is de kracht ervan?

Een. Je maakt er een geuzennaam van. En daarmee sta je in een traditie. “Het zijn slechts geuzen” (bedelaars), werd over de Hollandse edelen gezegd, toen die tegenover de Spaanse landvoogdes stonden.

Twee. Als je jezelf een klimaatdrammer noemt of een ‘adorable deplorable’, dan zit daar ook humor en zelfrelativering in. Het zijn gewoon lollige truien en T-shirts, die de aandacht trekken.

Drie. Voor het klimaat en voor beklagenswaardige mensen mag je opkomen, nee, je móet voor hen opkomen. Iemand die dat drammen noemt of daar minachtend over spreekt - die zit fout. Door de etiketten van ‘klimaatdrammer’ en ‘deplorable’ met trots te dragen, herinner je ons eraan hoe fout dat etiketteren is.

Vier. De geuzen namen Den Briel in en versloegen de Spanjaarden. De deplorables wonnen de verkiezingen. Dus wie weet hoe ver de klimaatdrammers nog komen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden