Draadloze energie brengt 'buitenaards zonnepaneel' dichterbij

Het draadloos transporteren van energie brengt zonne-energie uit de ruimte een stapje dichterbij.Beeld afp

Zonne-energie uit de ruimte: een onhaalbaar sciencefictionscenario? Niet als het aan de Japanse onderzoekers van JAXA ligt. Wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie zijn erin geslaagd om elektrische energie draadloos te transporteren naar een ontvanger op 55 meter afstand. De proef is onderdeel van een ambitieus project dat onze huidige opvatting van zonne-energie in de toekomst moet reduceren tot een lachertje.

Voor de leek heeft het Japanse experiment op het eerste gezicht niet veel om het lijf. De hoeveelheid verplaatste energie betreft 1,8 kilowatt - net genoeg om een waterkoker op te warmen - en een afstand van 55 meter is niet meer dan een steenworp. Toch is de proef een wetenschappelijk huzarenstaaltje dat de voorbode is van iets veel groters: de nieuwe technologie moet op de lange termijn zonnekracht uit de ruimte op aarde beschikbaar maken.

Hoe het werkt? Satellieten met grote zonnepanelen kunnen in een baan om de aarde cirkelen, waarbij ze continu zonlicht opvangen. Het draadloze energietransport vindt vervolgens plaats via microgolven. Met een zogeheten 'rectenna', een apparaat met antenne en gelijkrichter, worden de golven opgevangen en terug vertaald naar elektrische energie.

Tel uit je winst
Japan werkt al jaren aan draadloze energieoverdracht ten behoeve van zogeheten 'Space Solar Power Systems', waarmee energie opgewekt kan worden buiten de dampkring. Een langgekoesterde wens, want het rendement van zonnepanelen in de ruimte is vele malen hoger dan op aarde. Eén vierkante meter zonnepaneel vangt in de ruimte 1366 Watt aan zonne-energie op, terwijl datzelfde oppervlak op aarde gemiddeld maar 250 Watt opvangt. Tel uit je winst.

De 'buitenaardse' zonnepanelen moeten op ongeveer 36.000 kilometer van de aarde komen te staan. Maar het kan nog decennia duren totdat het zover is - een woordvoerder van JAXA heeft het over '2040 of later'. Naast het overbruggen van duizenden kilometers ligt er namelijk nog een andere grote uitdaging voor de Japanse onderzoekers: het bouwen van de structuren in de ruimte en hoe ze te onderhouden.

Toch is de draadloze energieoverdracht een welkome primeur voor Japan, dat zelf relatief weinig eigen hulpbronnen heeft om energie op te wekken. Door de Fukushima-ramp in 2011 is de weerstand tegen kerncentrales bovendien flink toegenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden