Opinie

Draadloos internetten moet overal kunnen

Een van de apps op de iPhone waarmee je wifi-spots in je omgeving kunt lokaliseren. (Bax) Beeld
Een van de apps op de iPhone waarmee je wifi-spots in je omgeving kunt lokaliseren. (Bax)

De problemen die de telecomprovider T-Mobile onlangs ondervond met de iPhone – het concern vertilde zich aan het enorm toegenomen gebruik van mobiel internet – herinnerden nog eens aan het belang van Wifi-spots.

Internetten moet nu namelijk overal kunnen, redeneert de verwende laptop- of smartphone-gebruiker, dus als de belverbinding er even uit ligt, moet je toch minstens ergens op een Wifi-netwerk kunnen. In de stad hoef je daar niet lang naar te zoeken. Tot niet zo lang geleden lukte het meestal zelfs op straat nog wel om even een gratis signaaltje uit de lucht te plukken van een omwonende die vergeten was zijn draadloze netwerk te beveiligen tegen indringers.

Maar dit verschijnsel neemt af, stel ik vast, en dus beland je voor een rondje internetten al gauw in koffietenten die hun bedienden ’baristas’ noemen en hun torenhoge prijzen proberen te verantwoorden door onderaan je kassabonnetje een gebruikersnaam en toegangscode te vermelden, goed voor een beperkte tijd op hun netwerk.

Dat zo’n netwerk met de toename van het mobiele internetverkeer vrij snel aan zijn limiet zit, kan de fervente mobiele internetter al een tijdje vaststellen. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten was wifi een geweldige oplossing om zonder telefoonkosten te kunnen e-mailen en internetten. In het hotel, op het opleidingsinstituut, overal ging het als een tierelier. Maar in winkelcentra en op luchthavens ging het net als in Europa aanzienlijk minder goed. Er mocht dan steevast gratis draadloos internet worden aangeboden, de capaciteit was bij lange na niet genoeg om iedereen te bedienen. In plaats van lekker even een boek lezen tijdens het wachten op je vlucht, zit je dan vruchteloos te staren naar een leeg schermpje. Nee, dat is het niet.

Volgens de toonaangevende ict-nieuwssite Webwereld heeft T-Mobile het probleem inmiddels onder controle, maar niet dan nadat de provider de capaciteit van het 3G-netwerk met vliegende spoed verdubbelde. Van alle smartphone-gebruikers in Nederland heeft 60 procent een abonnement bij T-Mobile, vanwege de gedwongen winkelnering met de iPhone, en smartphoners gebruiken mobiel internet tot wel veertig keer meer dan gebruikers van normale mobiele telefoons.

Veertig keer meer! En dan te bedenken dat slimme telefoontjes de aloude exemplaren nu nog gestaag aan het vervangen zijn, en het mobiele internetten dus nog explosief zal toenemen.

Daarom is het best slim dat de gratis wifi-netwerken die her en der worden geïnstalleerd – Rotterdam doet dat bijvoorbeeld sinds maart in het stadscentrum – enigszins met stille trom van start gaan. Zou elke mobiele internetter onmiddellijk weten dat het kan, dan zou het netwerk het nooit trekken. Nu komt het gebruik iets rustiger op gang en is gemakkelijker in te schatten hoe de capaciteit zal groeien.

Rotterdam laat zijn wifi-netwerk nu exploiteren door het bedrijf Republicon, die zich laat financieren met locatiegebonden advertenties, zo meldt ook Webwereld. Maar steeds vaker klinken pleidooien voor een rol van de overheid in het voorzien van gratis wifi-spots, in elk geval in elke openbare ruimte. En waarom ook niet? Zo veel kost het niet, en de overheid zou nog een stuk ’onbaatzuchtiger’ te werk kunnen gaan dan een bedrijf. ’Rotterdam Hotspot’ heeft namelijk één groot nadeel: Voor toegang tot het netwerk moet je je registreren met postcode, huisnummer en geslacht. Weg is je privacy! Hoewel de overheid over privacy buitengewoon onbezorgd is, zou ze hier kunnen laten zien dat het haar toch menens is.

En verder is het heerlijk, wifi. De Amsterdamse stadskrant Het Parool sprak onlangs liefkozend van ’wifi-nomaden’, mensen die met hun laptop of smartphone van hotspot naar hotspot trekken, en hun werk doen waar ze dat op dat moment zelf zinnig of leuk vinden. Kijk, daar mag het wat mij betreft naartoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden