Dr. Spock bakte er niets van

LOS ANGELES (ANP) - Dokter Benjamin Spock wist heel goed hoe andere ouders hun kinderen moesten opvoeden, maar met zijn twee eigen zoons bakte hij er niets van. Volgens die zoons was hij een koude en afstandelijke vader, die de baas speelde over een ongelukkig gezin. “Hij heeft me nooit een zoen gegeven”, zei de inmiddels 52-jarige John, architect in Los Angeles, tegen de Britse Sunday Times.

Met hun uitspraken over hun vader maken de twee kinderen van Spock een einde aan de mythe van de volmaakte ouders in het huishouden van de arts, die vijftig jaar geleden de opvoedkundige “bijbel” The Common Sense Book of Baby and Child Care schreef. In het boek benadrukte Spock (nu 94) onder meer het belang van knuffelen en zoenen van kinderen. Dat baarde veel opzien in een tijd waarin andere deskundigen het voldoende vonden als ouders hun kinderen 's ochtends en 's avonds een hand gaven.

Johns oudere broer Mike (63) beaamt dat er een enorme kloof was tussen het beeld dat de mensen van zijn vader hadden en de realiteit van het gezin, zo is te zien in de documentaire die BBC woensdagavond uitzendt. Mike: “Mijn vader kon geen warmte geven.” En John: “Als we elkaar zagen gaf hij me altijd alleen maar een hand. We omhelsden elkaar niet en hij wilde me geen zoen geven.”

Het gezin had volgens de twee broers zwaar te lijden onder de druk van Spocks wens om de schone schijn op te houden dat hij zo'n begrijpende vader was. “Hij maakte zich altijd zorgen over wat de buren dachten”, zegt Mike nu. De kinderen waren zich er altijd erg van bewust hoe hun vader wilde dat ze zouden zijn, dat ze gelukkiger zouden lijken en meer ontspannen. “Zijn boodschap was: als je niet gelukkig bent, zorg dan dat je het wordt.”

Het huwelijk van de Spocks was niet gelukkig. Moeder Jane, die manisch-depressief was en teveel dronk, werd regelmatig voor langere tijd in een ziekenhuis opgenomen. Het ging steeds slechter met haar en uiteindelijk ging ze aan achtervolgingswaanzin lijden. Intussen rees Spocks ster. Hij had zijn eigen tv-serie en de flower-power-generatie aanbad hem. Pas in 1974, na een huwelijk van 48 jaar, scheidden de Spocks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden