Dr. oplichter op achterpagina

Sinds enige tijd verschijnen op de achterpagina van NRC/Handelsblad stukjes die gaan over het dagelijks leven in een Nederlandse gevangenis.

BIJDRAGEN: AFRA BOTMAN; MONIQUE DE HEER

Onder de titel 'Cel 108' schrijft Ferdy Verschuur over zijn lotgevallen. In oktober vorig jaar verscheen bij uitgeverij Van Gennep onder de titel 'Engelen en ratten, 24 maanden in een Spaanse gevangenis', een verzameling van soortgelijke stukjes van Ferdy Verschuur. Hij zat in Spanje in 1994 een jaar celstraf uit voor cocaïnehandel.

Deze week verscheen in Vrij Nederland een onthullend artikel van Rudie Kagie over de diepgezonken voormalige persvoorlichter Ad Kooyman. Kooyman begon als een boy wonder zijn carrière als voorlichter bij de VPRO. Hij was snel van tong en vlot van pen. In 1979 promoveerde hij in Utrecht tot doctor in de sociologie op een proefschrift over links televisiebeleid, kreeg daarmee landelijke bekendheid en werd op een haar na hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. De benoeming ging niet door en Kooyman vertrok in 1982 naar Brussel, waar hij woordvoerder werd van de PvdA-Eurofractie. Daar ging het bergafwaarts met hem, aldus het artikel van Kagie. Kooyman verveelde zich en declareerde graag dubbel. In 1989 vloog hij eruit.

Kooyman trok de wijde wereld in en deed van zijn reizen verslag op de achterpagina van NRC/Handelsblad, onder de titel 'Gebroken Horizons'.

Volgens Kagie is het opvallend hoe gemakkelijk de auteur op zijn reizen contact had met kleine krabbelaars en grote criminelen. Maar pas achteraf vallen de puzzelstukjes op hun plaats. In 1993, in de nadagen van zijn carrière, liet Kooyman zich nog fotograferen met onder anderen Michail Gorbatsjov, die hij naar Nederland had gehaald voor een lezing van anderhalf uur. Vrij Nederland beeldt op deze foto Kooyman af met een balk voor de ogen want, jawel, het is van kwaad tot erger gegaan met hem. Zijn bureau European Information Centre betaalde geen enkele rekening en ook niet het salaris van de medewerkers. Kooyman viel door de mand als meesteroplichter. Zijn slachtoffers varieerden van Jaguar-dealer tot juwelier.

In 1994 verdween Kooyman uit Nederland, achteraf dus om een jaar door te brengen in een Spaanse cel. In 1996 dook hij weer op, vooral om zijn oplichtingspraktijken voort te zetten. In januari 1996 werd hij gearresteerd.

De eindredacteur van de achterpagina van NRC/Handelsblad, Rob Biersma, zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de ware identiteit van zijn rubriekschrijver Ferry Verschuur. “Ik weet wel dat het een pseudoniem is, maar de contacten verlopen vooral via zijn vriendin. Ik heb hem wel eens ontmoet toen hij op verlof was. Een bleke man. Maar ik ken Ad Kooyman niet, dus die zou ik er nooit in herkend hebben.” Een boekje met de NRC-stukjes verschijnt binnenkort bij uitgeverij Kontakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden