Review

Dr. John brengt ronkende ode aan Duke Ellington

Als een ronkende nachtclub gonsde het uitpuilende Paradiso donderdag nog lang na, zo verslavend was de raspende stem van dat gebeeldhouwde silhouet achter de vleugel geweest.

Met Captain Beefheart en Tom Waits bezit hij de rauwste stem uit het popcircuit, net als hen is hij een volstrekte buitenstaander die altijd een eigen spoor trok. Mac Rebennack alias Dr. John, de schatbewaarder van de New Orleans-traditie, is terug van weggeweest. Twee jaar geleden werd hij herontdekt door het puikje van de Britpop die met hem het verrassende album 'Anutha Zone' maakte. Op eigen kracht trekt Dr. John sinds kort de aandacht met de cd 'Duke Elegant, the Doc meets the Duke'.

,,Wil je weten wat het abonnement op onsterfelijkheid is? Schrijf een hoop liedjes die mensen blijven zingen en spelen'' aldus Dr. John's bewonderend bijschrift voor de legendarische bandleider/ componist Duke Ellington.

Onwillekeurig dringt zich een vergelijking op met Bryan Ferry en George Michael. Ook zij kwamen onlangs op de proppen met bloemlezingen uit het grote songbook van de 20e eeuw, respectievelijk 'As time goes by' en 'Songs from the last century'. Dr. John bewijst meer dan een secuur vertolker te zijn. Het oeuvre van Ellington keerde hij zodanig binnenste buiten, dat het origineel overeind blijft maar dan wel voorzien van een onuitwisbaar New Orleans-stempel. In Paradiso lardeerde the Doc funky versies van 'I'm gonna fishin' en 'Caravan' met standards uit eigen koker. Twee gitaristen en een slagwerker legden in wisselende stemmingen en stampend fundament onder de stuwende orgel- en pianopartijen van de vitale maestro. 'Iko iko' en 'Right place, wrong time' klonken even fris als het werk van Ellington zelf; tijdloos onder de handen van een survivor die inmiddels zelf de status van levende legende heeft bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden