Dr. J. W. Maris uit Hilversum is door de ...

Dr. J. W. Maris uit Hilversum is door de christelijke gereformeerde synode benoemd tot hoogleraar dogmatiek aan de theologische universiteit van dit kerkgenootschap te Apeldoorn. Maris is de opvolger van prof.dr. J. van Genderen.

Drs. J. J. Tiesinga fungeert per 1 januari 1993 als enig lid van de raad van bestuur van Coveco Beheer te Velp. Hij neemt per die datum de taken over van de huidige voorzitter van de raad, G. A. Jansen, over.

Dr. H. A. Udo de Haes, wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Milieukunde Leiden, is per 1 oktober aan de Rijksuniversiteit benoemd tot hoogleraar milieukunde, met nadruk op natuurwetenschappelijke aspecten. Sinds 1987 was De Haes bijzonder hoogleraar vanwege het Wereld Natuurfonds.

Overleden

Pieternel Rol, sociaal-economisch beleidsmedewerker van de Dienstenbond FNV, is maandag op 39-jarige leeftijd overleden. Zij heeft achtereenvolgens bij de onderwijsbond ABOP, de vakcentrale FNV en vanaf 1991 bij de dienstenbond gewerkt. Bij de FNV was Rol belast met het FNV 2000-project Positieve actie voor vrouwen. De historica had zich voorgenomen om de geschiedenis van het vakbondsvrouwenwerk te schrijven.

Wim van Exter, oud-topman in de Communistische Partij van Nederland, is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. In 1944 was de Amsterdammer Van Exter in Limburg oprichter van de Algemene Bond van Werkers in het Mijnbedrijf die een naoorlogse voortzetting van de verzuilde vakbeweging moest voorkomen. Als leider van de communistische partij in bevrijd gebied raakte hij in conflict met CPN-leider Paul de Groot, die in zijn ogen als 'deserteur' de illegale strijd tegen de nazi's uit de weg was gegaan. Van Exter moest uit de CPN verdwijnen en werd later met ex-Kamerleden als Henk Gortzak exponent van het verzet tegen de almacht van De Groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden