Dr. G. J. van der Zwaan is benoemd tot ...

Dr. G. J. van der Zwaan is benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de biogeologie aan de Katholieke universiteit Nijmegen. Van der Zwaan, 39, is paleontoloog, de tak van wetenschap die zich richt op fossiele planten en dieren. Hij heeft meerdere grote onderzoeken gedaan, onder meer naar sedimenten uit het Middellandse-Zeegebied en naar de rol van zuurstof en koolstof in het geologisch verleden, in het bijzonder bij het optreden van anoxia.

Ir. H. de Boon zal op 1 mei ir. J. Prins opvolgen als voorzitter van de hoofddirectie van de agrarische aan- en verkoopcooperatie CebecoHandelsraad Rotterdam.

De Boon is sinds augustus 1989 een van de vier leden van de hoofddirectie. Prins gaat op 1 mei met pensioen.

Dr. P. G. W. Jansen is aan de Vrije universiteit in Amsterdam benoemd tot hoogleraar bedrijfspsychologie. Jansen, 37, was als bedrijfspsycholoog werkzaam bij PTT Nederland.

Dr. H. Staudigel is aan de Vrije universiteit benoemd tot hoogleraar isotopengeologie. Staudigel, 42, Duitser van geboorte, is afkomstig van het Scripps Instituut voor Oceanografie in Californie.

Dr. M. A. E. Vandenput is benoemd tot bijzonder hoogleraar organisatie-verandering en organisatie-advisering aan de Katholieke universiteit Nijmegen. Vandenput, 52, is sinds 1979 vennoot van KPMG Klynveld Management Consultants.

Dr. D. B. Tuinzing is benoemd tot bijzonder hoogleraar chirurgische kaakorthopedie aan de Vrije universiteit in Amsterdam.

Tuinzing, 43, is sinds 1974 verbonden aan de VU, waar hij in 1986 werd benoemd tot universitair hoofddocent.

Dr. P. E. Postmus is benoemd tot hoogleraar pulmonologie aan de Vrije universiteit. Postmus, 40 komt van de Groningse universiteit, waar hij universitair hoofddocent was.

Dr. ir. G. J. van Ingen Schenau is aan de Vrije universiteit benoemd tot hoogleraar biomechanica. Van Ingen Schenau, 47, werkt sinds 1973 bij de faculteit der bewegingswetenschappen aan de VU.

Overleden

Hij trad af vlak voordat de eerste mens een voet op de maan zette, maar algemeen werd erkend dat hij degene was die Neil Armstrong erheen had gebracht: James E. Webb, oud-directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, overleed vrijdag in Washington. Onder zijn leiding stuurden de Amerikanen hun eerste burger de ruimteals het ook over het Mercuryproject gaat, is het goed - AL corr in en werden talrijke andere mijlpalen bereikt.

Zijn uitvoering van de opdracht van president J. F. Kennedy, binnen enkele jaren mensen op de maan te zetten, is "een van de grootste managementprestaties van deze eeuw" genoemd.

De directeur van de Weense Staatsoper, Eberhard Wachter, is zondag op 62-jarige leeftijd overleden tengevolge van een hartaanval. Hij kreeg die tijdens een wandeling.

Wachter maakte zijn debuut als bariton bij de Duitstalige Volksoper in 1953 in de rol van Silvio in 'Pagliacci' van Leoncavallo. Hij werd geboren in Wenen en kreeg in september 1991 de leiding over de Staatsoper, na jaren de scepter te hebben gezwaaid over de Volksoper. Hij nam regelmatig deel aan de festivals van Salzburg en Bayreuth en maakte vele tournees langs de Scala in Milaan, de Grand Met in New York en de opera's in Londen, Munchen, Berlijn en Rome.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden