Down under

Zou het toegestaan zijn om zonder fototoestel een olympische wedstrijd te bezoeken? Bij de opening leek het lichtspel op de tribunes een onderdeel van het spektakel. Bij de start van de 100 meter zag de tribune eruit als één enorme nachtclub. En toen de Australische Cathy Freeman het podium beklom, vroegen ze zich op Mars af wie er bij ons jarig was.

Al die flitslichten moeten ook nog eens makkelijk met tien vermenigvuldigd worden, zijnde familie, vrienden en buren van de fotograaf, die toch op zeker moment gevraagd of ongevraagd die stapel met kiekjes onder hun neus krijgen die vader heeft geschoten tijdens zijn bezoek aan de Olympische Spelen.

Meer dan bewijsstukken zullen het niet zijn. Om de kosten te drukken (zo'n kaartje is niet goedkoop) kun je volstaan met twee keer de sluiter indrukken. Eén keer extra voor het geval de eerste opname onscherp was, hoewel dat tegenwoordig fotografische kennis vergt. En dan zie je dus op zo'n foto op tachtig meter afstand en twintig meter lager acht menselijke gedaanten naast elkaar rennen. Maar op deze is helemaal geen atleet te zien. Ja, nee, dat is een halve seconde na de start van de 100 meter vrije slag.

Bij de openingsceremonie liepen tientallen atleten rond met videocamera's, die ze boven hun hoofd moesten houden opdat ze nog iets herkenbaars in beeld kregen. Terwijl ik thuis zou zeggen: vergeten jullie niet de video op tijd in te drukken, want ik loop mee.

Nu komt zo'n atleet thuis met een koffer videobanden waar hij zelf nergens op staat. En na twee weken Olympische Spelen van een uur of tien per dag, schat ik dat de belangstelling voor de amateurbeelden van zelfs de meest naaste familieleden na de eerste band helemaal verdwenen zal zijn.

Ter vergelijking, ik had m'n video gezet op de wegwedstrijd voor vrouwen. Maar ja, op het moment dat ik indrukte zei mijn thuisfront opgewekt: Van Moorsel heeft weer gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden