Dow zet stijgende lijn voort

(Novum/Betten) - In New York zijn de toonaangevende koersen donderdag met kleine winsten de dag uitgegaan, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen drie dagen werd voortgezet. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde voor ondersteuning. Hewlett-Packard werd beloond voor zijn hoger dan verwachte kwartaalresultaten, terwijl Merck & Co. leed onder een tweetal ongunstige uitspraken in rechtszaken rond het pijnstillende middel Vioxx.

De Dow Jones-index sloot 0,1% hoger op 11.334,96 punten. De S&P500-index steeg 0,2% tot 1.297,48 punten en de technologiezware Nasdaq Composite eindigde 0,4% hoger op 2.157,61 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 lager op 94-26/32, bij een rendement van 4,86%.

De euro verloor licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat bekend werd dat de Philadelphia Fed-index, een maandelijks overzicht van fabrikanten in het derde Federal Reserve-district, was gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2005. De Europese munt daalde met 0,1% tot USD 1,2825.

Op de olietermijnmarkt in New York noteerde de WTI-future 2,4% lager op USD 70,19. Toenemende signalen dat de groei van de Amerikaanse economie aan het verzwakken is, waren oorzaak van de daling.

De Dow telde achttien stijgers en tien dalers. Microsoft en Verizon Communications sloten onveranderd. Hewlett-Packard was veruit de grootste winnaar, met een winst van 2,1% op USD 35,15. Hewlett-Packard rapporteerde een winst per aandeel ex-items over het fiscale derde kwartaal van USD 0,52, tegen USD 0,36 een jaar eerder.

De omzet steeg van USD 20,8 miljard naar USD 21,9 miljard. Door Thomson gepolste analisten gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,47. Voor de omzet hadden ze gerekend op een cijfer van USD 21,8 miljard.

Voor het vierde kwartaal voorziet de computer- en printerproducent een nettowinst tussen de USD 0,57 en USD 0,59 per aandeel. Exclusief items wordt een winst per aandeel van USD 0,61-0,63 voorzien. De omzet zal in het vierde kwartaal van 2005/06 uitkomen op ongeveer USD 24,1 miljard.

Andere stijgers binnen de Dow waren Pfizer, American Express, AIG en Honeywell met winsten van 0,9%. McDonald's en Exxon Mobil wonnen ieder 0,75%.

Merck & Co verloor 5,7% tot USD 38,83 en was daarmee de grootste daler. Een jury in New Orleans heeft het farmaceutische concern nalatig bevonden in een rechtszaak rond Mercks pijnstiller Vioxx en veroordeelde het bedrijf tot betaling van USD 55 miljoen aan schadevergoedingen. De zaak was aangespannen door een man die een hartaanval kreeg als gevolg van het gebruik Vioxx. Merck haalde het medicijn in september 2004 van de markt.

Daarnaast besloot een rechter in New Jersey op basis van nieuw bewijs een eerder door Merck gewonnen rechtszaak inzake Vioxx te heropenen. General Motors was met een verlies van 1,4% tot USD 30,56 de tweede daler. Effectenhuis JP Morgan verlaagde het advies voor de autofabrikant van overweight naar neutral.

Dell sloot in aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers 0,3% hoger op USD 22,80. De computermaker rapporteerde na het sluiten van de markt een winst per aandeel van USD 0,22, in lijn met de verwachting van Wall Street-analisten. De omzet kwam uit op USD 14,09 miljard, en lag daarmee licht boven de marktverwachting van USD 14 miljard. Dell kondigde tevens aan de samenwerking met Advanced Micro Devices (AMD) uit te breiden.

AMD ging 7,2% hoger de dag uit op USD 24,20. Citigroup verhoogde het advies voor de chipmaker van hold naar buy, in een reactie op de uitbreiding van de samenwerking met Dell. Dell zal de chips van AMD in meer modellen gaan gebruiken.

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 12 augustus 2006 met 10.000 is gedaald naar 312.000. Economen gingen ervan uit dat het aantal aanvragen zou zijn afgenomen tot 315.000.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat de index van leading indicators in juli onverwacht met 0,1% is gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Economen rekenden op een stijging van 0,1%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden