Dow Jones stuwt beurs Damrak naar record

AMSTERDAM (ANP) - Beursplein 5 raakte gisteren zijn lethargische ochtendstemming pas kwijt toen de Dow Jones-index aan het einde van de middag door de psychologisch belangrijke grens van 6000 punten brak. De AEX werkte zijn verlies weg en sloot op een recordslot van 589,15 punten, een plus van 1,69 punt. Maandag sloot de index ook al op een record.

Koninklijke Olie was opnieuw vast door de berichten over samenwerking met Texaco in de Verenigde Staten. De 'olies' dikten f 4,50 aan op f 283,40. Mede dankzij deze zwaargewicht sloot de beursgraadmeter toch in de plus.

Veel fondsen sloten echter lager. KLM zakte fors met f 1,60 op f 44,30 en was daarmee procentueel de sterkste daler. Een echte reden kon de handel niet ontdekken, maar KLM heeft al maanden last van een gebrek aan vertrouwen. De aankondiging dat VNU een klein belang heeft gekocht in de Britse beurzenorganisator Blenheim zorgde voor een daling van de koers. VNU die de afgelopen weken fors omhoog is gegaan, verloor f 0,60 op f 32,90. Eerder op de dag keek VNU zelfs tegen een min van f 1,50 aan. Elsevier zakte bescheiden met een dubbeltje op f 28,10.

De vette boekwinst op het verkochte KBB-belang bracht Vendex International in hogere sferen. De koers steeg eerst f 2, maar zakte door de ongeanimeerde stemming naar een slot van f 72,50, een plus van f 0,70. KBB daarentegen ging sterk omlaag met f 6,10 op f 140,10.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden