Dow Jones stijgt licht door huizencijfers

(Novum/Betten) - In New York noteren de toonaangevende aandelenindices woensdag na een uur handelen licht hoger. Een onverwachte daling van de orders voor duurzame goederen zorgde aanvankelijk voor een licht lagere opening. Deze openingsverliezen werden echter snel weggewerkt en na de bekendmaking van meevallende huizencijfers werd de stijgende lijn weer opgepakt.

Het aantal verkochte nieuwe huizen in de maand augustus is hoger uitgekomen dan economen hadden voorzien. De verkopen zijn met 4,1% gestegen naar een naar het jaar omgerekend aantal van 1,050 miljoen. Economen hadden gerekend op een gemiddelde van 1,045 miljoen. In juli bedroeg het aantal verkopen van nieuwe huizen een herziene 1,009 miljoen, tegen een eerder gemeld aantal van 1,072 miljoen.

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat de orders voor duurzame goederen in augustus zijn afgenomen met 0,5%, terwijl economen gepolst door Thomson Financial gemiddeld uitgingen van een toename met 0,9%. Het was voor het eerst sinds begin 2003 dat twee maanden achter elkaar sprake is van een daling. In juli daalde het aantal orders voor duurzame goederen, zoals televisies, meubels en auto's, met een herziene 2,7%. Eerder was over juli een afname van 2,4% gerapporteerd.

De Dow Jones-index noteert rond 16.30 uur 0,2% hoger op 11.693,40 punten. De S&P 500-index blijft steken rond het slotniveau van dinsdag en de Nasdaq Composite wint 0,15% tot 2.264,99 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 1/32 lager op 96-28/32, bij een rendement van 4,57%.

De euro wint licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt stijgt met 0,1% tot USD 1,2695. Op de olietermijnmarkt in New York stijgt de WTI-future met 0,7% tot USD 61,45.

De Dow telt veertien stijgers en zestien dalers. Intel is de grootste stijger met een winst van 2,8% tot USD 20,52. Een federale rechter heeft de antitrustzaak van AMD tegen concurrent Intel beperkt door te besluiten dat veel van de anticompetitieve praktijken waarvan AMD Intel beschuldigt in het buitenland plaatsvinden en buiten de Amerikaanse wetgeving vallen. General Motors is de tweede stijger met een plus van 2,2% tot USD 32,09. The Wall Street Journal meldde woensdag dat General Motors een betaling van enkele miljarden dollars eist van Renault en Nissan voor deelname aan de alliantie van de Franse en Japanse automakers.

McDonald's wint 1,1% tot USD 39,49. De hamburgerketen kondigde aan de dividenduitkering voor dit jaar te verhogen van USD 0,67 naar USD 1,00 per aandeel, waarmee de totale uitkering uitkomt op USD 1,2 miljard. Volgens bestuursvoorzitter Jim Skinner van McDonald's maakt de verhoging van de dividenduitkering deel uit van de doelstelling van het bedrijf om meer contanten terug te geven aan de aandeelhouders.

Merck & Co. stijgt 0,6% tot USD 42,00. Het farmaceutische concern liet dinsdag nabeurs weten dat een jury in New Orleans het bedrijf niet schuldig heeft bevonden in een rechtszaak over Merck's pijnstiller Vioxx. Volgens de jury heeft Merck voldoende gewezen op de risico's van Vioxx en was de hartaanval van de man niet te wijten aan het gebruik van Merck's pijnstiller.

Verizon Communications en DuPont zijn de grootste dalers met verliezen van 1%. Red Hat verliest 24% tot USD 19,98. De grootste aanbieder van het open-source besturingssoftware Linux rapporteerde dinsdag na de slotbel een winst per aandeel exclusief items over het tweede kwartaal van USD 0,11 op een omzet van USD 99,7 miljoen. Analisten gepolst door Thomson gingen uit van een winst per aandeel van USD 0,10 en een omzet van USD 97,1 miljoen.

Voor het derde kwartaal voorziet Red Hat een winst per aandeel exclusief items van USD 0,12-0,13 op een omzet van USD 103,5-105 miljoen. De huidige consensus onder analisten gaat uit van een winst per aandeel van USD 0,12 en omzet van USD 105,7 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden