DOVO kleurt beter dan in voorgaande jaren

HUIZEN - Vijf jaar geleden behaalde DOVO zijn zesde en laatste titel. In de jaren daarna was er weliswaar een vice-kampioenschap in 1997, sportieve malheur overheerste. Door de voortijdige aftocht nadien van de trainers Boeve en Rab, en later door het kleurloze middenmoot-debuut van de na dit seizoen vertrekkende Rob McDonald. Zaterdag heroverde de club de koppositie op lijstaanvoerder Huizen (1-2).

PETER WILSCHUT

DOVO leverde al eerder dit seizoen het bewijs dat het beter kleurt dan in voorgaande jaargangen: met Scheveningen, IJsselmeervogels en Spakenburg koesteren de Veenendalers de ongeslagen status. De DOVO-burger hebben inmiddels zoveel moed gekregen dat het woord 'kampioenschap' zonder gêne in de mond genomen wordt. Duidelijk is wel dat er in de ploeg van DOVO potentie schuilgaat voor een toonaangevende rol.

Doelman Ditewig is zowel op de lijn als voor het doel een betrouwbare schakel, al ging hij zaterdag niet vrijuit bij de geslaagde dubbele poging tot de 1-1 van Pascal Jongsma. Deze zocht voor zijn inzetten in tweevoud de korte, normaliter door de doelman af te dichten hoek. Voor het defensief hart van de defensie kan McDonald putten uit Boerebach, Verkuyl, Sijahailatua en De Vries. Door het ontbreken van de geschorste Van Ingen en Leidekker kwam De Vries zaterdag op het middenveld terecht, maar daar gaf hij onvoldoende tegenwicht aan Huizens Veerman, zodat hij slechts 45 minuten mocht volmaken. Aan de zijkanten beschikt McDonald op rechts over Van Laar/Sijahailatua en Wierenga en op links over Wolf en Walstra/Leidekker. Op die posities zit vooral het loopvermogen van de ploeg. De aanval is op de flanken ideëenrijk met de ex-profs Van de Berg en Wittenrood, terwijl Teunis Wenneker daartussen een spits is op wie de bal zowel van achteruit als vanaf de flanken gespeeld kan worden. Niet voor niets hadden alle drie aanvallers, van wie Wenneker met zijn geringe wendbaarheid het minst uit de verf kwam, een aandeel in de eindstand die al bij rust op het scorebord stond: Van de Berg tekende voor 0-1 uit een voorzet van Wittenrood, Wenneker voor 1-2 na een nieuwe assist van de linkerspits, die zelf vlak voor de pauze verzuimde voor 1-3 en de beslissing te zorgen.

McDonald, die volgend jaar in het profmétier aan de slag wil en die hoopt vanaf mei gediplomeerd Coach Betaald Voetbal te zijn, noemde zaterdag de verbeterde stabiliteit en de gretigheid om te winnen de voornaamste winstpunten van zijn ploeg ten opzichte van vorig jaar: “Met name in de as zijn we sterk. We hebben defensieve zekerheid ingebouwd, die de ploeg meer vertrouwen heeft gegeven. Over het positiespel tegen Huizen ben ik niet tevreden, al telt in een duel als dit het resultaat erg zwaar. Ik ben tevreden met de punten. Die zijn niet in het minst behaald op basis van geleverde strijd en inzet”.

Respect verdienen beide ploegen voor de wijze waarop ze zich voetbaltechnisch staande hielden in de winterse omstandigheden. Het veld was op delen goed bespeelbaar, voor de hoofdtribune lag een keiharde, gladde en wit uitgeslagen strook van zo'n twintig meter breed, waar niet verantwoord te voetballen was. Waar dit land vanaf medio vorige week kampt met een vroege winter die Dirk Doorsnee al op vrijdagmorgen aangaf dat niemand bij amateurvoetbal in het weekeinde zou zijn gediend, is het bizar te moeten constateren dat de KNVB pas zaterdagmiddag tot dat inzicht kwam, zodat enkele verdwaalde potjes voetbal de ranglijsten verder scheef konden trekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden