DOVO heeft iets meer inhoud dan GVVV

VEENENDAAL - GVVV kan het kampioenschap van de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal uit zijn hoofd zetten. DOVO won zaterdag het onderonsje in Veenendaal met 23 en sneed daarmee zijn buurman de pas af in de jacht op Kozakken Boys.

De koploper zelf won in Barneveld van SDVB (1-2) en consolideerde daarmee zijn voorsprong van twee punten. Aanstaande zaterdag kan het op de voorlaatste speeldag al feest zijn in Werkendam. Als Kozakken Boys op eigen veld een punt meer haalt uit het duel met VVOG dan DOVO in zijn thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat ASWH, wordt het 60-jarig bestaan van de club extra luister bijgezet. De kans dat GVVV zijn achterstand van vier punten nog wegwerkt, is bijna puur theorie.

De Veenendaalse derby kende een onstuimig begin. Het snelle openingsdoelpunt van DOVO - al na anderhalve minuut trof Henne Oostermeijer met een achterwaartse kopbal doel - werd gevolgd door een periode waarin een nerveus GVVV zich langzaam maar zeker op de voorgrond drong, dank zij zijn sterke individualisten. Hield de rappe Lowie Laan het bij dreigende doorbraken, de balvaste Wim van Brenk zigzagde twee keer door de achterste linie van DOVO om vervolgens verwoestend uit te halen.

Na de pauze had GVVV hoegenaamd geen kans meer zijn 2-1 voorsprong uit te bouwen. DOVO versterkte zich aanvallend door Bert van de Pol te laten opdraven ten koste van verdediger Erik van Hattum. De kopsterke centrumspits, die aanvankelijk mentaal te zwak was bevonden, fungeerde als vast aanspeelpunt en bliksemafleider. Bovendien reorganiseerde trainer Wim Eilander de DOVO-defensie. Frank Verkuyl, begonnen als rechter middenvelder, verhuisde naar de rechtsbackplaats om zich bezig te gaan houden met Laan. Theo van Laar stak achterin over van rechts naar links en kwam daarna geregeld Van Brenk tegen.

De omzetting bleek een gouden greep. Het gevaar Laan-Van Brenk werd tot nul gereduceerd, mede omdat de aanvoer stokte. Ton Wildebeest was de enige die op scherp stond, maar de andere GVVV-middenvelders lieten het afweten. Marco van de Pol, Harry Epskamp en Peter Wesselink legden, GVVV oneigen, weinig agressiviteit aan de dag. Epskamp en Van de Pol werden later terecht gewisseld.

Het voetballende vermogen verstoorde uiteindelijk de balans. De 'rooien' uit Veenendaal speelden niet de sterren van de hemel, maar toonden net een beetje meer inhoud, zowel technisch als tactisch. Frans Adelaar sleepte DOVO door periodes van terugval heen. Op slag van rust was de aanvoerder dicht bij persoonlijk succes, maar zijn wonderschone curvebal ketste tegen de onderkant van de lat. In de tweede helft joeg Adelaar het tempo op, totdat een kwartier voor tijd de verdoving was uitgewerkt.

Dat DOVO op dat ogenblik was blijven steken bij 2-2 vloeide voort uit een gebrek aan accuratesse en vorm van de dag. Freek Wittenrood verkeerde na zijn gelijkmaker in de veronderstelling de hele wereld aan te kunnen. Eilander hield later de linksbuiten de hand boven het hoofd, louter en alleen omdat Wittenrood de combinatie inleidde die Dragan Ristic aangreep om zich zeven minuten voor tijd op te werpen als matchwinner. Maar Van de Pol moet een punthoofd gekregen hebben van Wittenroods ego-tripperij. In de slotfase liet Van de Pol wel zien hoe je een teamsport beoefent, maar Wittenrood maakte zich nogmaals belachelijk door de niet meer te missen kans te verknallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden