DOVO en degradatie: van geintje tot groot gevaar

MARKEN - DOVO heeft het eiland Marken zaterdag met dubbel zwaar weer verlaten. De herfstachtige omstandigheden waren letterlijk niet aan DOVO besteed (1-0 verlies), terwijl de puntenwinst van alle concurrenten de Veenendaalse ploeg figuurlijk in zwaar weer heeft gebracht.

PETER WILSCHUT

Eerder dit seizoen waren al twee topclubs in de strijd om de onderste plaatsen gewikkeld. Spakenburg en Quick Boys hebben zich ook al weer zo goed als ontworsteld aan de zone waarin vaak meer spanning dan goed voetbal zit, het feit dat ook DOVO tot aangeschoten wild is verworden, geeft aan hoe groot de concurrentie in de top is. Die stelling gaat zeker op voor de afdeling waarin de Veenendalers uitkomen. In de geografische midden-afdeling is het verschil tussen koploper GVVV en nummer voorlaatst DOVO op zes duels van het eind nog altijd maar dertien punten (afdeling A: 29 punten, afdeling C: 26 punten). Op de ranglijst is het dan ook doorgaans snel stuivertje wisselen, maar DOVO verkeert al vrijwel het gehele seizoen in de hoek waar de klappen vallen. Het eerste blok van zeven duels leverde twaalf punten op, de tweede serie van zes duels was met drie punten armoedig. De meest recente reeks van zeven duels leverde zes punten op. Trainer Jan Rab meent dat zijn ploeg 30 punten nodig heeft voor handhaving. Daarmee vraagt de coach de resterende zes duels meer dan zijn spelers eerder dit seizoen presteerden. Bovendien is er de wetenschap dat de komende opponenten in de heenwedstrijden DOVO maar drie punten gunden.

Wie de sores bij de Veenendaalse ploeg vooraf had voorspeld, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Vorig voorjaar werd de competitie nog afgesloten als vice-meister achter Hoek. In de zomer is weliswaar afscheid genomen van aanvoerder Theo van Laar, daar stond tegenover de terugkeer van Johan Leidekker, de komst van een vijftal beloftes en het aanblijven van de trainer. Technisch directeur Jan de Jongh voert de problemen van nu terug naar de eerste halve competitie-wedstrijd van dit seizoen. Tegen Volendam ontbrak volgens De Jongh, na een goede reeks in de bekerpoule, elke strijdlust. De rekening omvatte een 1-2 nederlaag en de wetenschap dat vanaf dat moment ingehaald moest worden. Trainer Jan Rab schetst de problematiek ruimer: “Ik zie het als een opeenstapeling. De verwachtingen voor het seizoen waren hoog, misschien te hoog gespannen. De jeugd in de ploeg heeft daarnaast een rol geclaimd die het niet geheel heeft kunnen inlossen. Tel daarbij blessures en de tegenvallende resultaten en je hebt een optelsom.”

Niettemin verwacht Rab dat hij DOVO gaat behoeden voor de eerste degradatie uit de zaterdagtop. Met materiaal dat kwalitatief top is, gaat de trainer door op de vertrouwde weg: “Ik moet vooral proberen druk weg te halen bij de spelers. Natuurlijk wordt het nu per duel moeilijker, maar ik wil toch vasthouden aan de normale lijn. Daarmee zijn we het sterkst”.

Met stormachtige wind en striemende regen dwars over het veld kwamen DOVO en Marken zaterdag niet tot fatsoenlijk voetbal. Veel inzet, veel ping-pong, weinig strijd voor de doelen en nauwelijks combinatievermogen. “Typisch nul-nul”, meende Rab, die echter werd verrast door een misgreep in de DOVO-afweer. Gerro Sanders produceerde een kwartier voor tijd van dichtbij zijn elfde seizoentreffer (1-0), daarmee het met een sterke as opererende Marken naar de middenmoot schietend. DOVO probeerde het nog aarzelend met een meer aanvallende veldbezetting. Tevergeefs. De ex-kampioen ziet het degradatiespook recht in de ogen en zal de komende weken moeten aantonen dat het met die nooit gevoelde druk kan omgaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden