Doventelefoon lijkt steeds meer op een pc

Bijna iedere dove in Nederland heeft 'm tegenwoordig in huis: de teksttelefoon, een apparaat waardoor slechthorenden ondanks hun handicap toch kunnen 'bellen'. Met behulp van toestenbord en beeldscherm kunnen doven berichten via een gewone telefoonlijn uitwisselen.

VINCENT DEKKER

Aanvankelijk leverde ook PTT Telecom zo'n teksttelefoon, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle apparaten afkomstig van het bedrijf Goedhart in Soesterberg, dat met zijn Visicom de Nederlandse markt heeft veroverd.

De Visicom is een uitstekend apparaat, vindt ook directeur H. Schepers van Madido, de organisatie voor maatschappelijke dienstverlening voor doven. Schepers is zelf doof en heeft thuis, net als op zijn werk, een Visicom staan. Ook een toenemend aantal bedrijven en overheidsinstellingen maakt zich tegenwoordig met een Visicom voor doven bereikbaar, constateert Schepers verheugd. De gemeente Den Haag vervult in dat opzicht een ware voortrekkersrol.

FAX EN MODEM Desondanks heeft Goedhart deze week een nieuwe Visicom het licht doen zien. Mirjam ten Buuren van Goedhart: “Doven willen steeds vaker een fax naast hun Visicom. Maar omdat beide apparaten dezelfde geluidssignalen gebruiken, komt het wel eens voor dat ze onbedoeld op elkaar reageren. Daarom hebben we nu een gecombineerd toestel gemaakt: de Visicom en fax ineen.”

Om de moderne techniek maar meteen compleet te maken, zit er ook een modem in om met computerbezitters te kunnen communiceren. Schepers van Madido weet uit eigen ervaring dat een fax tegenwoordig heel welkom is. “Daardoor kun je als dove naar veel meer adressen 'bellen'. Bijna alle bedrijven, en ook steeds meer particulieren, bezitten immers een fax.”

De Visicom bestaat uit een pc-monitor en een toetsenbord van bescheiden afmeting. Daarmee kan 'live' een gesprek worden gevoerd, waarbij de letters net zo snel over de telefoonlijn worden gestuurd als ze worden ingetikt. Over die zelfde lijn kan trouwens tegelijkertijd ook worden gesproken. Een horende kan daardoor desgwenst met behulp van een druktoetstelefoon een boodschap intikken en tegelijkertijd het door de dove uitgesproken antwoord horen. Om de telefoonkosten te beperken is het ook mogelijk om een boodschap eerst in alle rust in te tikken en dan pas te bellen. De boodschap wordt dan in luttele seconden overgezonden.

De Visicom krijgt al met al steeds meer trekjes van een personal computer. Ook in prijs lijkt hij er wel op: met zo'n 2500 gulden is hij net zo duur als een pittige pc, al heeft die laatste dan nog geen ingebouwde fax. Het voornaamste verschil is waarschijnlijk echter dat de Visicom voor dat geld aan huis wordt geïnstalleerd en dat er ook een snelle service kan worden verleend. “Dat is voor doven erg belangrijlk”, aldus Schepers, “want het ding mag natuurlijk niet dagenlang onbruikbaar zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden