Dove dialoog van beide Korea's

AMSTERDAM - De eerste gesprekken sinds ruim een half jaar tussen Noord- en Zuid-Korea hebben weinig opgeleverd. Na uitvoeriger overleg het afgelopen weekeinde zijn beide partijen gisteren korter dan een uur bijeen geweest, om daarna uiteen te gaan zonder slotverklaring.

Volgens de Zuid-Koreanen is er wel een akkoord overeengekomen over familiehereniging, maar details zijn niet bekendgemaakt. Een beperkt aantal verwanten uit Noord en Zuid, die van elkaar gescheiden zijn sinds de burgeroorlog (1950-1953), waren vorig jaar al twee maal in de gelegenheid gesteld om korte tijd bijeen te zijn.

Dat was een van de hoogtepunten van wat leek op een toenadering tussen de beide aartsvijanden, vorig jaar.

De dooi werd ingezet met een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung aan zijn Noord-Koreaanse evenknie, Kim Jong-il.

Maar sinds begin dit jaar waait er weer een ijskoude wind uit het Noorden, omdat George W. Bush in januari, pal na zijn aantreden als Amerikaanse president enkele harde noten had gekraakt over 'schurkenstaten' als Noord-Korea. Het communistische regime in Pyongyang beschouwt het Zuiden als een vazal van de Verenigde Staten.

De Zuid-Koreanen kregen maandenlang nul op rekest op hun verzoeken tot voortzetting van de besprekingen, en om een tegenbezoek van Kim Jong-il aan Seoul.

Enkele weken geleden stelde Noord-Korea heropening van het overleg voor. Dit weekeinde bespraken delegaties op ministersniveau over zaken als gratis elektriciteit voor Noord-Korea, heropening van een spoor- en een autoweg, en maatregelen om Zuid-Koreaanse toeristen naar het Noorden te lokken.

Kennelijk in de overtuiging dat een akkoord er niet inzat, heeft de Zuid-Koreaanse delegatie nog voorgesteld om een gemeenschappelijke veroordeling van de aanslagen in de Verenigde Staten uit te brengen. Maar het lukte de delegaties ook niet om het daarover eens te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden