Douwe Bob Posthuma 'Vannacht kwam er weer een mooie zin voorbij'

"Sorry, ik heb niet geslapen, ik heb de hele nacht met een vriend muziek gemaakt, nieuwe dingen ook, we konden niet meer ophouden, ineens was het acht uur. Nee, dat gebeurt niet vaak, eigenlijk ben ik een ochtendmens.

's Nachts droom ik over mensen die ik ken, meestal ben ik met ze aan het praten. Ik droom eigenlijk nooit over muziek, nooit. Gek is dat. Ik heb laatst wel over mijn nieuwe gitaar gedroomd, een Martin met een Elvis Presley-signature. Het is het model waar hij op speelde toen hij doorbrak. Het was gewoon de beste die er tussenstond, maar dat het een Elvismodel was vond ik minder. Waarom? Omdat je dan weer die hele shit krijgt van Elvis-wannabe enzo. Als ik een echte held zou noemen dan Johnny Cash. Tijdens het programma 'De beste singer songwriter van Nederland' werd ik zijn onechte zoon genoemd, dat was een leuke vergelijking. Maar ik droomde dus dat ik die gitaar pakte, en net toen ik het eerste akkoord wilde aanslaan werd ik wakker. Weer geen muziek.

Ik heb me aangemeld voor 'De beste singer songwriter' omdat ik wilde dat Nederland mijn muziek zou horen. Wat ik maak, is er gewoon nog niet. Dat ik afgelopen week met Ilse DeLange heb opgetreden in het Gelredome is ook echt een droom die uitkomt.

Het liedje waarmee ik de finale won, 'Multicoloured Angels', gaat over een schilderij van mijn vader Simon, hij is kunstenaar. En hoe we een keer verdwaald zijn, in de woestijn van Marokko: 'Lost in the Middle of the Desert'. We hebben er inderdaad de zon zien opkomen. Geen idee waar zoiets vandaan komt, het nummer bestaat al, het wacht alleen op mij om het te pakken. Soms begint het met een mooie zin in mijn hoofd, soms met muziek. Vannacht kwam er weer een mooie voorbij: 'She took the train for Mexico'.

Ik heb een aparte jeugd gehad denk ik, of eigenlijk heb ik een deel overgeslagen. Ik heb veel van mijn vader geleerd, en ik heb ook veel voor hem gezorgd. Met hem kroop ik op mijn vierde achter de piano. Hij nam me als kind al overal mee naar toe, naar feestjes, naar mijn eerste concert op mijn zevende - van Jerry Lee Lewis. Met mijn vader rookte ik mijn eerste jointje. Ik ben met bizarre mensen en types opgegroeid, junkies en zwervers en multimiljonairs. Mooie mensen. Mijn vader was en is - hij is nu 72 - een echte charmeur, hij leerde me al heel jong hoe ik met vrouwen moest omgaan, deuren openhouden, stoelen aanschuiven. Hij betaalt nu de tol voor het leven dat hij geleefd heeft, maar hij heeft mij leren leven en daar ben ik hem dankbaar voor.

Het klinkt gek, maar ik wil zoveel mogelijk geven, me dienstbaar maken aan de muziek, aan de kunst."

Douwe Bob Posthuma (19), geboren en getogen in de Amsterdamse Pijp, werd onlangs verkozen tot 'beste singer songwriter van Nederland' in het gelijknamige Vara tv-programma. Deze week komt 'Multicoloured Angels' als single uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden