Douwe Bob hoeft niet te schrikken van liedjes tweede halve finale

Poli Genova repeteert namens Bulgarije voor haar halve finale op het Eurovisie songfestival. Beeld AP
Poli Genova repeteert namens Bulgarije voor haar halve finale op het Eurovisie songfestival.Beeld AP

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival loopt net als de eerste niet over van kwaliteit, analyseert Trouw-redacteur Joris Belgers. Een korte vooruitblik naar de behoorlijk wisselvallige halve eindstrijd van het Eurovisie Songfestival, die vanavond wordt uitgezonden vanuit Stockholm.

Twee dagen geleden spraken we nog van een gunstige loting voor Douwe Bob, getuige de kwaliteit van zijn concurrenten in de eerste voorronde. Met zoveel ondermaatse derrie moest het niet moeilijk zijn de finale te halen - en aldus geschiedde. Maar na de repetities voor de tweede halve finale te hebben bijgewoond, kunnen we voorzichtig concluderen dat het niet alleen aan die eerste voorronde heeft gelegen. Dat biedt weer hoop op de finale.

Letland: Justs met 'Heartbeat'
Met een keiharde heartbeat knalt de tweede voorronde er meteen lekker in. Vervolgens komt er een modieuze tropicalhouse-synth doorheen. Dit is best een gaaf deuntje voor in een gruizige kelder in Oost-Berlijn.

Het is alleen jammer dat er een hoogblonde Let doorheen zingt. Justs is een niet al te beste zanger, met nogal voorspelbaar raspende uithalen die hij net niet helemaal aankan. Op een gegeven flitsen er stroboscopische zoeklichten doorheen waardoor je je even op Sensation waant in plaats van op het Eurovisie. Bij de repetities rammelde de regie behoorlijk en vlogen de camera's overal heen behalve naar het modellenhoofdje van Justs. Enkelvoud.

Prognose: door.

Polen: Michal Szpak met 'Color of Your Live'
Queen herleeft. Compleet met rode kozakkenjas, snor en enorme bos krullen is Michal Szpak een soort Brian May en Freddie Mercury ineen. Maar dan zonder gitaar en zonder podiumuitstraling. Wel heeft hij onbeschaamd schmalzige strijkers meegenomen, die het toch al vrij dramatische nummer omtoveren tot een uit de hand gelopen Poolse landdag.

Daarbij heeft Szpak het unieke talent om nou net die noten vals te zingen die ook altijd in karaokebars vals worden gezongen. De beste man heeft iemand iets misdaan, zoveel is duidelijk, maar met dit voorspelbare nummer (modulatie, natuurlijk!) maakt hij het nou niet bepaald goed.

Prognose: niet door.

Zwitserland: Rykka met 'The Last of Our Kind'
In plaats van rook uit een rookmachine komt er rook uit Rykka zelf. Dat is best een geinige gimmick, maar wat zingt de blauwgrijs gekrulde Zwitserse verschrikkelijk vals. Er gebeurt niks op het podium, en er gebeurt niks in het nummer zelf.

Als zij inderdaad de laatste van onze soort is, zoals ze maar blijft herhalen, verklaart dat misschien waarom ze moederziel alleen op het podium staat. Bij dit derde nummer van de avond begin je je af te vragen waarom er eigenlijk tientallen miljoenen mensen vrijwillig naar het songfestival kijken. Totdat: vuurwerk! Modulatie! Nog meer vuurwerk!

Prognose: niet door.

Israël: Hovi Star met 'Made of Stars'
Iedereen op het Eurovisie doet lief en aardig tegen elkaar, behalve Hovi Star. Douwe Bob zou een tijdje terug iets verkeerds over hem hebben gezegd, en nu steekt de Israëlische kandidaat niet onder stoelen of banken wat hij van onze Douwe Bob vindt. Verwoede pogingen van onder meer RTL Boulevard om het relletje wat op te stoken haalden vooralsnog niets uit - Douwe Bob is maar niet tot een negatieve uitspraak over zijn concurrent te verleiden.

Dus doen wij het maar. Hovi Star is het type dat zichzelf net iets te serieus neemt. Hij gelooft écht dat hij van sterrenstof is gemaakt. En eerlijk, daar is niet zo veel mis mee - maar dan moet je het wel waar kunnen maken. Maar in deze tranentrekkende pianoballade laat de Israëliër zich niet van zijn beste kant horen. Hoewel de show met vuurwerk en hoepeldansers wel weer leuk is.

Prognose: door, nipt.

Wit-Rusland: Ivan met 'Help You Fly'
Ivan wilde met echte wolven optreden op het Eurovisie Songfestival. Dat mocht niet. Toen wilde de langharige Wit-Rus poedelnaakt zijn nummer ten gehore brengen. Ook dat vond de organisatie niet zo'n best idee.

Uiteindelijk doet hij het allebei, maar dan wel in een filmpje, waarna de lange Wit-Rus strak in pak tevoorschijn komt. Via het scherm draaien er nog wat virtuele wolven rond hem heen, en vermenigvuldigt hij zichzelf om achter een drumstel gaan zitten. Vrij tof.

Hij gaat het nodig hebben, want dit is zo'n nummer zoals er zoveel zijn op het Eurovisie, hopeloos ver achter de huidige hitlijstentrends aanhollend. Ivan heeft best een sympathieke uitstraling, maar gedurende het nummer tart hij alle conventies wat betreft mooi zingen. Wel weer leuk is Ivans authentieke Oost-Europese dictie van woorden als 'zthen' en 'zthime'.

Prognose: door.

Servië: Zaa Sanja Vucic met 'Goodbye (Shelter)'
Als er gezichten van onbekende vrouwen op de achtergrond worden geprojecteerd, weet je het hoe laat is. Deze Sanja voelt de pijn van alle vrouwen die wel eens een foute man tegen het lijf zijn gelopen. Ze wil je helpen. Ze wil je onderdak geven. Krachtdadig is ze wel, in het nummer dat zo onder een B-film uit de jaren zestig had kunnen zitten.

Prognose: door.

Ierland: Nicky Byrne met 'Sunlight'
Recordmeister Ierland won het songfestival al zeven keer, en stuurt nu mooiboy Nicky Byrne om er nog eentje op Zweden uit te lopen. De David Beckham-lookalike zingt zoals je van Ieren verwacht. Hoog, zoetgevooisd, aalglad.

Net als je je begint af te vragen waar de keiharde Eurovisie-beats zijn gebleven, rammen ze erin, met een prettig Iers folky randje eronder. Ook is dit het eerste nummer dat er in slaagt een pakkend refreintje te hebben. Alleen gaat alles precies volgens de 'handleiding boyband-pop'. Het is vrolijk en zonnig, maar ook behoorlijk voorspelbaar.

Prognose: door.

Macedonië: Kaliopi met 'Dona'
Kaliopi is de eerste die in haar moedertaal zingt. Het is een soort dramatische incarnatie van Laura Fygi, met een behoorlijk bereik in haar stem. Helaas moet ze het doen met een draak van een nummer. Deze Macedonische is vermoedelijk één van de beste vocalisten van de avond, alleen zijn ze vergeten een fatsoenlijk liedje voor haar te schrijven.

Prognose: niet door.

Litouwen: Donny Montell met 'I've Been Waiting for You This Night'
Donny Montell heet eigenlijk Donatas Montvydas, maar Donny Montell bekt natuurlijk beter. Het is een typisch een popnummertje van dertien in een dozijn, waarin hij maar blijft herhalen hoe hij op je wacht vanavond. Hij maakt op een gegeven moment een salto op het podium, wat natuurlijk heel acrobatisch is, maar ook helemaal niks met de muziek te maken heeft.

Prognose: niet door.

Australië: Dami Im met 'Sound of Silence'
Australië deed het vorig jaar best goed bij hun songfestivaldebuut, en deze Australische met Koreaanse roots kan er ook wat van. Dami Im zingt liggend op een zilveren kubus. Ze is een frêle vrouw, gestoken in een witte zijden jurk, maar heeft een stem als een scheepshoorn. En wel een loepzuivere scheepshoorn.

Opeens doet ze allemaal heel futuristische dingen met doorzichtige schermen. Waarom? Geen idee, maar het is leuker dan een salto. Prima nummer, toffe uitvoering, dit is de eerste zekere finalist van de avond.

Prognose: door.

Slovenië: ManuElla met 'Blue and Red'
Slovenië brengt stampende linedance, compleet met banjoriedeltjes. Best leuk, het is weer eens wat anders, maar na het eerste refrein komt er opeens een ziedende vierkwartsdrum doorheen beuken. Ook begint er om onverklaarbare reden een halfnaakte man aan een paal te zwaaien.

Zou ze met blauw en rood een verwijzing naar The Matrix maken? Dat zou haar een stuk interessanter maken dan haar liedje. En jawel - ook hier wordt de modulatie vergezeld van vuurwerk dat uit het podium spuwt. Nog eentje en we hebben bingo.

Prognose: niet door.

Bulgarije: Poli Genova met If Love Was A Crime

In haar introfilmpje draagt de Bulgaarse een Nirvana-shirt, dus uw recensent ging even verzitten. Toen bedacht hij zich dat ze die inmiddels bij de H&M verkopen, en daar heeft Poli Genova hem vast gekocht. Maar, toegegeven, dit nummer heeft van alle Eurovisie-inzendingen de meeste hitpotentie.

Het is fris als een raketje, en duidelijk geënt op de laatste succesplaat van Justin Bieber. Dat had u niet verwacht uit Bulgarije? Ik ook niet. Daarom is dit nummer ook van Zweedse makelij. Er zit tempo in, pit, hippe blazertjes, het is prima gezongen. Dit soort liedjes heb je nodig om niet ál je publiek van je te vervreemden. Poli Genova heeft bovendien latex beenstukken die op een gegeven moment licht gaan geven. Tof.

Prognose: door.

Denemarken: Lighthouse X met 'Soldiers of Love'
Denemarken stuurt niet één lekker ding, maar drie. Die staan op een rijtje achter microfoonstandaards, alsof Take That nooit uit elkaar is gegaan. Dit zijn goede vrienden van elkaar, dat zie je. Want eentje zingt verschrikkelijk vals, maar zijn maten gaan daar niet lullig over zitten doen.

Ook dit popnummer is er eentje met de beste bedoelingen, maar volstrekt clichématig. De vingerknip, de heupbeweging, de stoute grijns. Een gemiste bingokans volgt wanneer het inmiddels plichtmatige vuurwerk níet vergezeld gaat van modulatie - maar vermoedelijk alleen omdat die ene jongen dat stembereik niet aan kan.

Prognose: niet door.

Oekraïne: Jamala met '1944'
Geen songfestival zonder stiekem politiek statement. De Oekraïense Jamala bezingt in haar '1944' de ontberingen van haar grootmoeder, toen zij en alle Krim-Tataren door de Russen werden gedeporteerd. Een familiedrama, zeker, maar weten natuurlijk allemaal dat het niet echt lekker botert momenteel tussen Rusland en Oekraïne.

Des te smeuïger is dat Rusland en Oekraïne nu helemaal bovenaan staan bij de wedkantoren. Jamala's lied zelf is behoorlijk dramatisch, over de mensheid die huilt en dat iedereen sterft. De zwierende Jamala gooit er wat klaaglijke uithalen overheen, vreemd genoeg boven een frisse breakbeat. Echt heel best is het allemaal niet, maar het Eurovisie-publiek houdt wel van een potje drama - dus wie weet.

Prognose: door.

Noorwegen: Agnete met 'Icebreaker'
Als een abrupte bocht in een achtbaan knalt de Noorse Agnete er direct na de climax een tempovertraging in. Goed, het valt wel op, je gaat als Eurovisie-kijker toch even verzitten. Maar de songschrijvers hadden dit soort misselijkmakende maatwisselingen beter achterwege kunnen laten.

Op een goedkope eurodancebeat, die je eerder zou aantreffen in een aftandse discotheek ten oosten van de Dnjepr dan in het welvarende Noorwegen, zingt Agnete over bevroren water en hoe ze jouw ijsbreker zal zijn. Ze moet het daarbij meer hebben van haar wulpse blik waarmee de hoogblonde in de camera spiekt. Want bij die uithaal voor het refrein zakt ze zelf flink door het ijs (padoem-pats).

Prognose: niet door.

Georgië: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitas - 'Midnight Gold'
De garagerockers Nika Kocharov en zijn Young Georgian Lolitaz hebben de leukste bandnaam, de leukste videoclip en het is misschien wel de beste inzending van dit Eurovisie. Ze gaan natuurlijk niet winnen, daarvoor klinken de gitaren te hard en zingt frontman Nika net even iets te ongeïnteresseerd. Maar het nummer heeft groove, punch en pit en het is ook nog eens redelijk pakkend.

Dit is voer voor fans van The Strokes en Black Rebel Motorcycle Club. Dat soort muziekliefhebbers televoten doorgaans niet bij het songfestival, dus deze band zal wel genadeloos afgaan, maar leuk is het wel.

Prognose: niet door, helaas.

Albanië: Eneda Tarifa met 'Fairytale'
Albanië heeft bladgoud mee naar Zweden genomen, veel meer valt er over deze podiumpresentatie niet te vertellen. En eigenlijk ook niet over het nummer.

Er zit een hypnotiserend gitaarlijntje subtiel door het nummer heen geweven dat ervoor zorgt dat uw recensent eigenlijk geen idee heeft wat hij verder over dit nummer zou moeten zeggen.

Prognose: niet door.

België: Laura Tesoro met 'What's the Pressure'
Laura Tesoro wil met je dansen, en jij met haar. België stuurt net als vorig jaar een lekker modern popnummertje, dat met volle overtuiging wordt uitgevoerd. We vergeven het meiske direct dat het pompende baslijntje schaamteloos is gejat van Chic.

De 19-jarige girl-next-zuiderdoor zingt het aanstekelijk, met de juiste glimlach in haar stem. Er zijn blazertjes, er is choreografie, er is die typisch Belgische joie de vivre. Dit steekt de inzending van Bulgarije naar de kroon als meest vakkundig geschreven popnummer van de avond - die zo gelukkig toch nog een leuk einde kent.

Prognose: door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden