Douglas nog altijd niets verder

De hoop van Troy Douglas om eind deze maand tijdens de EK indooratletiek te mogen starten, blijkt een illusie. Een snelle gunstige uitspraak van de tuchtcommissie van de atletiekunie had die poort kunnen openen. Gisteren werd besloten zijn zaak pas op 21, 22 of 24 februari verder te behandelen. Tot 13 februari kan aan de limiet voor het toernooi in Gent worden voldaan.

Rob Velthuis

Afgelopen zomer werd bij de 36-jarige sprinter tijdens een dopingcontrole bij de Nederlandse kampioenschappen de verboden stof nandrolon gevonden. Douglas heeft het bewust gebruik van het middel altijd ontkend. Net als vele andere sporters bij wie vorig jaar sporen van nandrolon werden aangetroffen.

Er is binnen de sport geen middel dat zo in opspraak is als nandrolon, een lange tijd even populair als makkelijk traceerbaar anabool steroïde. Waarvan het gebruik in 1999 een opvallende opleving kende, afgaande op de vele positieve gevallen. Alleen al in Groot Brittannië waren het er zeventien.

De verwarring over nandrolon is groot, vooral omdat het een stof betreft die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. En waarvoor volgens veel wetenschappers nog geen sluitende methode is ontwikkeld die illegaal gebruik kan aantonen.

Een Brits onderzoek bevestigde voorts dat de stof in een aantal voedingssupplementen is verwerkt zonder dat zij op de bijsluiter staat vermeld. Ook het eten van orgaanvlees van ongecastreerde varkens kan tot een positieve test leiden.

Het zijn argumenten die op internationale sportfederaties geen indruk maken. Op het nationale vlak ligt dat anders. Bij de een werd de mogelijkheid van een 'aanslag met tandpasta' verworpen (Dieter Baumann), anderen werden vrijgesproken (onder anderen de Britten Linford Christie, Doug Walker en Carry Cadogan en de Jamaicaanse Merlene Ottey).

De 'zaak Douglas' stond aanvankelijk 17 september 1999 op de rol, maar advocaat Emile Vrijman had meer tijd nodig om de verdediging van zijn cliënt voor te bereiden. Onder meer door in Frankrijk een haaranalyse te laten doen. De negatieve uitslag daarvan wordt door de IAAF overigens niet als bewijsmateriaal erkend.

Gisteren was Vrijman alsmede de drie door hem opgeroepen getuige-deskundigen verhinderd. Waarop de tuchtcommissie besloot de zaak bij verstek te behandelen en tot de conclusie kwam dat meer informatie nodig is van het dopinglaboratorium in Keulen, waar controle en contra-expertise werden uitgevoerd. Meer gegevens werden niet prijsgegeven. Opvallend is de gevolgtrekking wel. Vrijman heeft er herhaaldelijk op gewezen dat hij een volledige rapportage van het lab nooit heeft ontvangen.

Zo is Douglas zeven maanden na zijn positieve test nog altijd niet verder. Het zijn de gebruikelijke lange wegen waarmee de dopingverdachte wordt gebroken. De IAAF overweegt nu zelfs atleten het startrecht hangende het onderzoek te ontnemen. Die kwestie bespreekt de IAAF later deze maand in Monte Carlo.

In recente interviews mijmerde Douglas, inmiddels de mentale begeleider van tennisser John van Lottum, over een afscheid op de Olympische Spelen in Sydeny. Voor hem moet gevreesd worden dat zelfs vrijspraak dat niet haalbaar maakt. Indien de tuchtcommissie van de KNAU hem rehabiliteert, dan moet hij nog voor het arbitragepanel van de internationale atletiekfederatie verschijnen.

Een praktijkvoorbeeld van die ontmoedigende weg: bij Linford Christie werd in februari '99 nandrolon gevonden. De nationale federatie sprak de oud-olympisch kampioen op de 100 meter begin september vrij en mogelijk wordt de zaak bij de IAAF in april behandeld. Heeft Douglas met dezelfde traag draaiende raderen te maken, dan komt zijn eventuele verlossing te laat. En kan hij zich slechts voor de buitenwereld zuiveren, met het oog op een loopbaan als trainer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden