Douglas haalt eerste slag binnen

Met vrijspraak voor Erik de Bruin tartte de tuchtcommissie van de atletiekunie zeven jaar geleden de internationale federatie. Waarna op dat hogere niveau de kop van de discuswerper alsnog werd afgehouwen. Eerste vraag van Troy Douglas toen hij gisteren telefonisch van zíjn gelijk op de hoogte werd gesteld: ,,Gaan we naar de IAAF?''

Rob Velthuis

Volgens Douglas' raadsman Emile Vrijman kan de IAAF formeel de uitslag die de tuchtcommissie gisteren bekend maakte niet aanvechten. Maar wat heet formeel, waar dezelfde Vrijman, door ervaring wijs geworden, stelt dat de rechtspraak in sport het niveau van de Spaanse inquisitie nog niet is ontstegen. ,,Overal rollen koppen van onschuldigen, zonder dat daarover enige reflectie bestaat.''

Vooralsnog staat het hoofd van de als begeleider van tennisser John van Lottum in Amerika verblijvende Douglas na zijn vrijspraak van doping even fier overeind. Maar mogelijk deze week nog zal blijken of er een gerede kans is of de 37-jarige sprinter de Olympische Spelen van Sydney kan halen.

Die is minimaal indien de IAAF hem sommeert achter wereldsterren als Linford Christie en Merlene Ottey in de rij te gaan staan voor het arbitragepanel. Hangende zo'n tijdrovende procedure is de sporter geschorst. Een reglementswijziging van vorige maand voorziet erin dat de KNAU zo'n beslissing dient te volgen. Zij moet in dat geval lijnrecht ingaan tegen het opmerkelijke oordeel van haar eigen tuchtcommissie.

,,Het zou sneu zijn als dat hem nog boven het hoofd hangt'', aldus KNAU-directeur Arie Kauffman. ,,Maar ik verwacht van wel.'' Vrijman, die zijn eis tot een veroordeling van de atletiekunie tot betaling van de kosten niet zag ingewilligd, was zo vrij in dat geval ook het lot van de KNAU te betreuren. ,,Geen enkele bond die met een nandrolonzaak wordt opgescheept, is te benijden.''

Al meer sporters werden door hun eigen bond vrijgesproken na een positieve dopingtest op het lichaamseigen steroïd nandrolon. De zaak Douglas is in zoverre uniek dat voor het eerst de motivatie daarvoor openbaar is gemaakt: de reglementen deugen niet; er is te veel onduidelijkheid over de werking van nandrolon en de onderzoeksmethode van het laboratorium is discutabel.

Volgens de IAAF heeft iemand doping gebruikt als bij een controle een verboden stof wordt aangetroffen. De KNAU heeft daarbij een verfijning in het reglement die Douglas een ontsnappingsweg bood: aannemelijk moet worden gemaakt dat de aangetroffen concentraties afwijken van waarden 'die naar gangbare medische opvattingen normaal bij mensen worden aangetroffen'.

Dat kon bij Douglas niet. Hij oversteeg op 26 juni bij de controle tijdens de Nederlandse kampioenschappen met waarden van 5.8 en 6.1 weliswaar de door laboratoria algemeen gehanteerde norm van 2. Maar in de reglementen van KNAU, IAAF noch IOC is een grenswaarde vastgelegd.

Bovendien toonde de commissie zich ontvankelijk voor de getuigenverklaringen van de professoren Thijssen en Van Rossum. De eerste stelde dat er te weinig onderzoek bekend is om redelijkerwijs een grens voor overtreding vast te stellen en dat niemand weet hoe de productie van nandrolon in het lichaam plaatsvindt. Zelfs het eten van varkensvlees kan tot een tijdelijk veel hogere waarde leiden, zo blijkt uit recent onderzoek.

De tweede wees op het discutabele van de 'concentratie-methode' waarmee laboratoria werken. De 'ratio-methode', zoals die bij het vaststellen van de testosteronwaarde wordt gebruikt, is betrouwbaarder. Bij testosteron is de ratio met het voortschrijden van de kennis onderhevig geweest aan constante verandering. Van de verhouding 2:1 waarover wielrenner Gert-Jan Theunisse in 1988 viel, naar 6:1 en 10:1.

Opvallend was de eensgezindheid waarmee de uitspraak in beide kampen werd ontvangen: helder en duidelijk. ,,Hier is geen sprake van een winnaar of verliezer'', stelde Kauffman. Daar zal Douglas anders over denken. Met een kostenpost van een ton die hij niet kan verhalen en een geknakte carrière.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden