Douane onderschept 8000 kilo coke in Antwerpse haven

null Beeld Openbaar Ministerie
Beeld Openbaar Ministerie

De Belgische douane heeft in de haven van Antwerpen een recordvangst van 8000 kilo cocaïne gedaan. De drugs met een waarde van ongeveer 280 miljoen euro waren bestemd voor Nederland. De Nationale Recherche heeft dinsdag in ons land vijf mannen aangehouden, aldus het Openbaar Ministerie.

De drugs waren verstopt in een container met bananen, aan boord van een vrachtschip uit Ecuador, dat maandag aankwam in Antwerpen. Bij controle bleek dat bijna 7000 rechthoekige pakketten onder de bananen lagen.

Het totaalgewicht was 8032 kilo. Het grootste deel was in België al door justitie uit de container gehaald. Een klein deel bleef achter om als bewijsvoering in Nederland te kunnen worden gebruikt.

Douanier
De zaak kwam aan het rollen na de eerdere aanhouding van een Belgische douanier. Hij zou betrokken zijn bij de invoer van drugs via de Antwerpse haven. Justitie in België sluit niet uit dat de bende die achter deze zending zit, ook betrokken is bij andere transporten. Het onderzoek blijft niet tot België en Nederland beperkt.

De container, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, kwam dinsdagmiddag aan op het Rotterdamse industrieterrein Spaanse Polder. De politie volgde het transport en hield de chauffeur, een 46-jarige Belg, en vier mannen aan die de container uitlaadden. Zij zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Grootste vangst
Volgens de autoriteiten is het de op één na grootste vangst ooit in Europa en de grootste vangst in Nederland en België. In Nederland werden eerder grote vangsten gedaan, maar die kwamen niet in de buurt van deze partij. In Vlissingen werd aan het begin van deze eeuw eens 4000 kilo coke onderschept, in Rotterdam in 2005 ongeveer 4600 kilo.

De Nationale Recherche gaat verder onderzoek doen naar de uiteindelijke bestemming, de financiering en de opdrachtgevers van de drugssmokkel. De Rotterdamse dierentuin Blijdorp heeft de 20.000 kilo bananen gekregen die dienden als deklading van de coke.

De drugs waren verstopt in een container met bananen. Beeld OM
De drugs waren verstopt in een container met bananen.Beeld OM
Dierentuin Blijdorp heeft de 20.000 kilo bananen gekregen die dienden als deklading van de cocaïne. Beeld OM
Dierentuin Blijdorp heeft de 20.000 kilo bananen gekregen die dienden als deklading van de cocaïne.Beeld OM
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden