Douane in actie, file voor de terminal

Rijksambtenaren voeren actie voor 3 procent loonsverhoging, minister biedt 0,5 procent

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

'De douaneactie is begonnen en na tien minuten loopt het verkeer al vast'. Vakbond NCF, die de belangen behartigt van werknemers in dienst van het Rijk, reageerde gisterochtend om half acht content op het voorlopige resultaat van de zogenoemde honderdprocentcontroles in de Rotterdamse haven. De vakbonden CNV en FNV waarschuwden gisteren dat het publiek vanaf volgende week meer last krijgt van acties. Op 6 juli is Schiphol het doelwit van de douaniers.

'File voor de terminal. Het gaat goed zo', was het volgende bericht om 07.57 uur op de facebookpagina van de NCF. De lading van alle passerende vrachtauto's werd tussen zeven en elf uur 's ochtends uitgebreid gecontroleerd. Dit leidde tot flinke wachtrijen voor de poorten van de haventerminals, waar containers worden aangevoerd voor verscheping naar het buitenland, en op de A15. In de richting van de Maasvlakte stond vier kilometer file.

De douanebeambten halen de kolen uit het vuur voor alle 120.000 rijksambtenaren, die al ruim 1600 dagen zonder cao zitten. Het overleg hierover zit muurvast. De bonden eisen na vier jaar nullijn dat minister Stef Blok van wonen en rijksdienst met een salarisverhoging van 3 procent over de brug komt.

Het CNV vindt het een schande dat de overheid niet goed voor haar eigen mensen zorgt en de financiële problemen jaar in jaar uit afschuift op ambtenaren door ze geen loonsverhoging te geven. Vandaar dat het douanepersoneel volgende week maandag, eveneens tussen zeven en elf uur 's morgens, elke koffer op luchthaven Schiphol zal openen. Normaal gesproken kunnen veel mensen gewoon doorlopen. Deze stiptheidsactie, die voor opstoppingen bij de douanepoortjes zal zorgen, stond voor vanochtend gepland, maar is wegens omstandigheden verplaatst.

Volgens Patrick Fey, bestuurder van CNV Overheid, is het onvermijdelijk dat burgers de dupe zijn van de actie. "Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar de actie omdraaien en juist alles opengooien is geen optie. De veiligheid staat altijd voorop."

De afgelopen weken voerden de rijksambtenaren al actie in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. In mei begonnen ze met een proteststoet over de Rotterdamse Erasmusbrug, waarin ongeveer 1400 ambtenaren van de Belastingdienst, de douane en de dienst justitiële inrichtingen meeliepen. Vorige week maandag legden 300 werknemers van de Belastingdienst in Venlo enkele uren het werk neer.

Minister Blok riep de vakbonden eerder op om de onderhandelingen te heropenen, maar dit werd afgewezen. Volgens Marco Ouwehand, bestuurder van FNV Overheid, was het aanbod van de minister 'niets meer dan een belediging', kwam Blok met 'verslechteringsvoorstellen' en 0,5 procent loonsverhoging. "We willen graag weer aan tafel plaatsnemen, maar pas als de minister wil praten over een serieuze loonsverhoging."

Morgen is in de Tweede Kamer een debat over de cao-onderhandelingen. Blok betreurt de acties die voor overlast kunnen zorgen, zei een woordvoerder gisteren. Volgens de minister hebben de bonden de onderhandelingstafel snel verlaten. Toch hoopt hij dat ze terugkeren en is hij bereid op elk moment zijn agenda 'leeg te vegen'.

Naast de rijks-cao zijn de cao's in drie andere overheidssectoren ook verlopen: de politie, defensie en de rechterlijke macht. Omdat de onderhandelingen niet willen vlotten, lieten rijksambtenaren en politiemensen eerder weten de acties te verharden en zich te richten op grote zomerse evenementen als de Tour de France en Sail.

De politiebonden kondigen aan zondag 5 juli een grote verkeerscontrole te houden op de reclamekaravaan die vooruitrijdt op de wielrenners van de Tour. Dat gebeurt op de Erasmusbrug. Ze eisen onder andere een loonsverhoging van 3,3 procent. De afgelopen vier jaar hebben politiemensen geen enkele loonsverhoging gehad. Minister Van der Steur (veiligheid en justitie) en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb spannen een kort geding aan tegen de politiebonden om de actie zondag tijdens de Tour tegen te houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden