'Dottore Epo' stond zijn renners dag en nacht bij

Wat moet ik met die renner, denkt Michele Ferrari aan de telefoon. Aan de andere kant van de lijn hangt legende Eddy Merckx. De vijfvoudig Belgische Tourwinnaar houdt maar niet op Ferrari te bewerken. Uiteindelijk zwicht Ferrari en stemt in met een ontmoeting met de man waarover Merckx maar niet uitgesproken raakt. Hij krijgt er geen spijt van. Sportarts Ferrari wordt miljonair. Lance Armstrong een levende wielerlegende.

Ferrari is dokter, wielertrainer en vertrouwensman tegelijk. Hij is als een triniteit voor topsporters voor wie de wereld om hen heen een deinende zee vol onzekerheden is. In een van de schaarse interviews die Ferrari gaf verwoordde hij zijn succesformule als volgt: "Je moet dag en nacht voor hen klaarstaan. Een witte jas en een doktersvoorschrift volstaan niet."

Een renner is net zo goed als de energie die je erin stopt. Ferrari besluit een ongewone band aan te gaan met zijn cliënten. Hij trekt dagen, soms weken aan een stuk op met wielrenners. Zo spenderen de Zwitserse coureur Tony Rominger en hij de winters samen met hun gezinnen, bekende Ferrari ooit. "Ik zie mijzelf meer als een preparatore (trainingcoach) dan als een dokter."

Topatleten lopen weg met Ferrari. Armstrong vergeleek hem eens met een 'briljante wiskundige', wijzend op de vooruitstrevende trainingsschema's waarmee Ferrari's pupillen succes op succes stapelden. Hij is de eerste, ruim twintig jaar geleden, die de trainingsprogressie van wielrenners in kaart brengt. "Wielrennen was toen niet meer dan prendi la bici e vai (stap op je fiets en ga rijden). Er bestond niet zoiets als een gestructureerde trainingsopbouw", aldus Ferrari.

Ferrari heeft als hij in 1995 na het telefoontje van Merckx Armstrong onder zijn hoede neemt, al een naam opgebouwd in het wielermilieu. De afgestudeerd arts begon zijn loopbaan bij de Italiaanse atletiek- en biatlonbonden. Hij raakt gaandeweg gefascineerd door de trainingsleer, een specialisme dat dan nog uitgevonden moet worden. Als Francesco Moser in 1984 het oude werelduurrecord van Merckx breekt viert Ferrari het feestje mee. Zijn schema's blijken samen met nieuwe inzichten in de aerodynamica de sleutel tot Mosers succes.

Wielrennen wordt Ferrari's nieuwe begeestering. Hij vindt emplooi als ploegarts en kan zo zijn trainingstheorieën verder ontwikkelen. Hij stuwt de Gewissploeg naar ongekende hoogten. Het erepodium van de Waalse Pijl van 1994 wordt bevolkt door drie van zijn renners. Er worden vragen gesteld. Is de dominantie van Gewiss wel zuiver? Het nieuwe wondermiddel epo zou een deel van de verklaring zijn.

Als Ferrari wordt gevraagd naar de beschuldigingen begaat hij een fikse uitglijder. Hij ontkent in sportkrant L'Equipe het gebruik van epo in de ploeg. "Epo is niet gevaarlijk" voegt hij eraan toe. "Misbruik wel. Het drinken van tien liter sinaasappelsap is ook risicovol." 'Dottore epo' kan zijn biezen pakken. Niet dat hij er minder van wordt. Armstrong, Bugno, Cipollini en Chiappucci zijn de bekendste namen die hij tot zijn almaar uitdijende clientèle mag rekenen.

Maar van het vuile aureool komt Ferrari niet meer los. Hij is meermaals onderwerp van gerechtelijke onderzoeken. Want, zo heet het, Ferrari staat renners met meer bij dan alleen maar raad en schema's. Hard bewijs ontbreekt. Toch wordt ook Armstrong liever niet geassocieerd met de Italiaan. Hij ontkent lange tijd elke band met Ferrari.

Er is voor Ferrari echter geen houden meer aan als hij wordt genoemd in het geruchtmakende Usada-rapport en een levenslange schorsing krijgt opgelegd. Hij was de draaischijf in de zaak-Armstrong en bestierde een florerend dopingnetwerk, oordeelde het Amerikaanse anti-dopingbureau.

Ondertussen onderzoekt ook de Italiaanse justitie de dokter. La Gazzetta dello Sport had inzage in het dossier van de procureur van Padua, Benedetto Roberti. Daarin wordt Ferrari beschuldigd van het handelen in doping en het aanzetten van dopinggebruik. Hij zou voor zijn 'trainingsadviezen' meer dan 30 miljoen euro hebben opgestreken, zwart. Volgens Roberti had Ferrari de hand in het witwassen van geld en ontliep hij opzettelijk de belastingdienst. La Gazzetta noemt het 'het grootste dopingonderzoek in de sportgeschiedenis'.

...het dopingonderzoek naar sportarts en goede kennis van Lance Armstrong, Michele Ferrari, binnenkort wordt afgerond.

In het nieuws omdat...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden