Dossier van pijnstiller zoekgeraakt bij VWS

De advocaat van een groep ex-gebruikers van de pijnstiller Vioxx beschuldigt het ministerie van volksgezondheid ervan een dossier over dit middel ’onder de pet’ te houden. VWS ontkent opzet: de stukken zijn onvindbaar.

Het gaat om de marketingplannen die fabrikant Merck Sharp & Dohme (MSD) in 2000 en 2001 gebruikte bij de introductie van de ontstekingsremmende pijnstiller rofecoxib (Vioxx). Vioxx is twee jaar geleden van de markt gehaald toen bleek dat de pil het risico op een hartaanval of een herseninfarct vergrootte.

Het middel is met een ongewoon agressieve marketingcampagne in Nederland geïntroduceerd. Het gevolg was dat Vioxx op grote schaal buiten de goedgekeurde indicaties om werd voorgeschreven als een algemene pijnstiller. Vioxx was alleen toegelaten voor de behandeling van artrose en reumatoïde artritis.

De marketingplannen werden zes jaar geleden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in beslag genomen bij fabrikant MSD. De bedrijfsdocumenten zijn gebruikt bij het opstellen van een geruchtmakend rapport over de marketing van geneesmiddelen in Nederland. Dit rapport van de sector Reclametoezicht van de IGZ, waarin ook gegevens uit 26 andere marketingplannen van 9 farmaceutische bedrijven werden verwerkt, gaf een uniek inzicht in de manier waarop fabrikanten nieuwe geneesmiddelen ’in de pen van de dokter’ proberen te krijgen.

Ongeveer twintig ex-gebruikers, die MSD aansprakelijk willen stellen voor hart- en vaatklachten na het slikken van Vioxx, hebben VWS in januari gevraagd om kopieën van alle stukken die het ministerie over Vioxx heeft. Advocaat Danielle Zwartjens ontving ruim vier maanden later een stapeltje documenten, maar de marketingrapporten van Vioxx ontbraken.

De advocaat maakte bezwaar bij secretaris-generaal Roel Bekker van VWS. Volgens Zwartjens was het moeilijk te geloven dat documenten die de basis vormden voor een belangrijk rapport van de IGZ, waren zoekgeraakt. „Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat uw inspectie mij de marketingplannen niet wil toezenden.” Zwartjens suggereerde dat VWS ’andere belangen dient’.

De marketingrapporten zijn voor een eventuele zaak van Vioxx-gebruikers tegen MSD van belang, omdat ze kunnen bijdragen aan het bewijs dat de fabrikant het middel in strijd met de Nederlandse wet heeft gepromoot. Volgens Bekker is uit herhaald onderzoek gebleken dat de mappen met de marketingplannen er niet meer zijn. „De suggestie dat de IGZ opzettelijk documenten heeft achtergehouden, moet ik met kracht tegenspreken”, aldus Bekker in een brief aan Zwartjens.

Deze laatste heeft gedreigd VWS aansprakelijk te stellen voor mogelijke bewijsproblemen door het ontbreken van de rapporten. Zwartjens: „Door te zeggen dat het stuk kwijt is, wordt voor mijn cliënten de gang naar de rechter bemoeilijkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden