Dossier Savanna deels openbaar

Er komen toch delen van het consultatiebureau-dossier van peuter Savanna beschikbaar. Eerder wilde de Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, waar het consultatiebureau onder valt, dit voorkomen.

Eindelijk kan er nu duidelijkheid komen over de vraag of justitie de gezinsvoogd van het meisje wegens nalatigheid zal vervolgen. Deze voogd verkeert nu al anderhalf jaar in onzekerheid of zij voor de rechter zal moeten verschijnen.

Justitie kan nu al maandenlang het vooronderzoek naar deze voogd niet afronden wegens juridische gevechten om het medisch dossier van deze peuter, die in 2004 door haar moeder en stiefvader zo zwaar werd mishandeld dat zij stierf.

De Stichting Thuiszorg Groot Rijnland wilde haar dossier niet afstaan. De thuiszorg-stichting beriep zich op het medisch beroepsgeheim, maar kreeg ongelijk van de rechter.

Vervolgens stapte de stichting naar de Hoge Raad, die de zaak weer terugverwees naar het gerechtshof in Den Haag. Bij dit hof kwamen de thuiszorg, justitie en de advocaat van de voogd nu overeen dat delen van het dossier beschikbaar komen.

Zowel de advocaat van de voogd als het openbaar ministerie (OM) hadden liever gezien dat het hele dossier openbaar zou worden. De Rijnlandse thuiszorg wilde dit pertinent niet. Een onhankelijke deskundige gaat nu bepalen welke delen wel en welke niet onder het beroepsgeheim vallen.

„We zijn er niet blij mee, maar hebben om wille van de tijd met deze oplossing ingestemd”, licht mr. B. Roodveldt, advocaat van de gezinsvoogd toe. „Als wij zouden blijven eisen dat het hele dossier beschikbaar komt, komen er nog meer onzekere maanden voor mijn cliënt bij.”

Roodvelt hoopt nu dat haar cliënt over enkele weken uitsluitsel kan krijgen. Op 2 augustus beslist de onafhankelijke deskundige welke consultatiebureau-gegevens naar de advocaat en justitie gaan.

Vervolgens kunnen beide partijen beslissen of ze hierin aanleiding zien extra getuigen te willen horen. Daarna beslist het OM of zij de gezinsvoogd daadwerkelijk wil vervolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden