DOSK wankelend naar winst

KAMPEN - De eerste nederlaag van ACV dit seizoen is een feit en het genoegen was geheel aan de kant van DOSK. De Kampenaren bleven in een vooral na rust spectaculaire wedstrijd wankelend met 3-1 aan de goede kant van de score.

LOEK LAURMAN

Niettemin spreekt men in Assen nog steeds over de beste seizoenstart ooit. Nog nimmer, ook niet in de beste jaren en dat waren er vele getuige de zeven kampioenschappen, werden er in de aanvang van de competitie al zoveel punten behaald. Vorig jaar was na zeven wedstrijden een aantal van elf punten al een evenaring van het clubrecord uit 1982. Nu zijn er ondanks de nederlaag van zaterdag al twaalf punten binnen. Slechts door een klein wondertje kan de titel van de eerste periode nog verloren gaan. Want de enige club die binnen het kader van acht wedstrijden nog op gelijke hoogte kan komen, is VVOG. Maar dan moeten de Harderwijkers wel twee wedstrijden op rij winnen en dat is niet zo'n eenvoudige opgave in een afdeling, waarin zoveel clubs, ACV buiten beschouwing gelaten, elkaar zo weinig in kracht ontlopen. En dan nog zullen de doelcijfers van ACV (nu 20-6) die van VVOG (nu 1714) vrijwel zeker overtreffen.

Belagers

Met zulke doelcijfers en een voorsprong van drie punten op de naaste belagers ligt de vraag naar het hoe en waarom voor de hand. Is ACV zoveel beter geworden dat in een zo vroeg stadium de weg naar een volgende titel al zo open ligt of is de kwaliteit van de tegenstanders domweg te gering? Johan Zandstra, de trainer van ACV, gaat de beantwoording van deze vraag, zo vlak na de eerste nederlaag liever nog even uit de weg. Zelfs de afwezigheid van Arnold Bos (schorsing) en Bert Meertens (militaire verplichtingen in Duitsland) laat hij onaangeroerd. Hij waagt zich slechts aan een uitspraak over het ACV dat hij kent en waarmee hij twee jaar geleden al eens kampioen werd. Met de komst van verdediger Arnold van de Broek en de naar het middenveld gedirigeerde aanvaller Arnold Bos is er meer balans in het elftal gekomen. Voor het overige speelt hij de bal, geheel in overeenstemming met de uitslag van zaterdag, naar de helft van DOSK, want hij veinst te verwachten dat onder meer van die kant zijn ploeg in de komende tijd het gevaar te duchten heeft.

Zijn collega Evert Fiechter, onder wiens leiding DOSK vorig jaar de degradatie naar de tweede klasse in een seizoen ongedaan maakte, speelt het spel slechts gedeeltelijk mee. Fiechter mikt met zijn elftal inderdaad ook op het hoogst haalbare. Maar met een doelstelling van een punt per wedstrijd, met de mogelijkheid van bijstelling als de situatie zulks vereist of toelaat, worden de eigen mogelijkheden goed ingeschat.

Ondanks de winst van zaterdag moet er bij DOSK namelijk nog heel veel gebeuren. Het elftal moet in de 4-3-3 formatie nog wennen aan een andere speelwijze, spelers (Hans Van Dijkhuizen en Erwin Kleingansey) moeten nog groeien op andere posities. En daar Fiechter vertrouwt op de weg der geleidelijkheid, weigert hij alles tegelijk aan te pakken of zoals hij zegt: “We maken steeds kleine stapjes”. Daarom is DOSK nog lang geen complete ploeg, want die zou tijdens een wedstrijd het roer om kunnen gooien om het spel te blijven dicteren of om dat te gaan doen. Maar DOSK beheerst slechts een speelwijze en dat is rennen met Van Dijkhuizen, Jan Mulder en Ron Mulder als individuele rustpunten.

Strafschop

Maar collectief op balbezit spelen is er niet bij. De momenten van de broodnodige rust ontbraken dus toen het er op aan kwam. Een 2-0 voorsprong ging bijna geheel verloren. Het is dat Roeland Deuring bij een 2-1 stand een strafschop tegen de onderkant van de lat dreunde en dat Marciano Bombarda in blessuretijd op de paal kopte. Nu kon het nog verder in blessuretijd een geflatteerde 3-1 worden. Al mag niet onvermeld blijven dat Jan Okke Koers en Ron Mulder al in een eerder stadium voor die score hadden kunnen zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden