Dorpen en steden zonder kerken: wie kan zich daar iets bij voorstellen?

Hans Poll, directeur Marketing Groningen:

"Wij hebben geen grote attracties als de Efteling. In de marketing richting toerist zijn de historische kerken een belangrijk onderdeel, we hebben hier eeuwenoud landschap met Romaanse kerken. De kerkjes staan trots op een wierde, in een open polderlandschap dat redelijk onaangetast is. De kerken vertellen verhalen, van de mensen en de streek. Ze vormen het decor, ze zijn soms podium voor festivals en evenementen. Ze maken het landschap aantrekkelijk om door te fietsen of te wandelen. Ik kan me het Groningse landschap niet voorstellen zonder die kerken. De Stichting oude Groninger kerken, die zich inzet voor het behoud, doet goed werk."

Dorpen en steden zonder kerken, wie kan zich daar iets bij voorstellen?

Matheu Bemelmans, woordvoerder bisdom Roermond:

"Er zijn een stuk of tien kerken afgebroken, en zestig gesloten. In dorpen blijft de kerk altijd open, daar heeft de kerk een sociale en een religieuze functie. God woont in de kerk, en als je de kerk weghaalt, haal je God uit het dorp weg. Dat willen we niet. In de stad is het anders. Met de middeleeuwse kerken in de binnenstad heeft iedereen een relatie. Als een kerk overbodig wordt, dan willen we die liever slopen dan herbestemmen. Ze voelen en ruiken als kerk, en veel mensen ervaren het als heiligschennis als er wereldse dingen in gebeuren. Als het Groene Kruis erin komt, is dat prima. Met de verkoop van een kerk aan een koor had ook niemand moeite. Maar dat koor kon niet rondkomen en verhuurt het pand nu als disco. Dat wringt, en dan zeg je toch: had het dan maar afgebroken."

Hans Zuijdwijk, econoom en persvoorlichter van het bisdom Utrecht:

"Natuurlijk vinden wij het jammer dat kerken niet open gehouden kunnen worden. Het is een teken dat er minder gelovigen zijn en dat betreuren we zeer. De afgelopen jaren zijn er tien kerken dichtgegaan, maar er is er hier nog niet een gesloopt. Maar we sluiten niet uit dat dat nog gaat gebeuren. Wij zien het niet als taak de kerken te behouden, die beslissing is aan de parochiebesturen. De kerk is een gewijd gebouw. Daarom wordt de kerk eerst aan de eredienst onttrokken, zoals we dat noemen. Dan is het een profaan gebouw, en is het gewijde karakter ervan af en kan het verkocht worden. Er mag geen casino in, en ook geen prostitutie, maar verder vinden we alles goed. Maar andere bisdommen hebben andere regels."

Adriaan Geuze, landschapsarchitect:

"Dat is een hele theoretische en surrealistische vraag. Je hebt heel veel verschillende soorten kerken. In dorpen bepalen ze het silhouet, maar dat geldt ook voor sommige kerken in steden, Amsterdam, Haarlem, ik noem maar wat. Heel veel kerken zijn beschermd. Dat is geweldig erfgoed, over kerktorens zijn hele gedichten geschreven. Je bent gek als je kerken gaat slopen, en ik denk ook niet dat het aan de orde is. Je moet ze herbestemmen, er zijn oneindig veel mogelijkheden. Moderne kerken liggen vaak op mooie plekken in de stad, ook daar moet je als ze leeg staan een nieuwe functie voor zoeken. Het is een kwestie van te weinig geduld om ze af te breken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden