Dorp vol Duffelingen

J.K. Rowling voor volwassenen: scherp en realistisch

De familie Duffeling, het pleeggezin van Harry Potter, werd door J. K. Rowling in elk deel genadeloos neergezet: dom, onsympathiek, provinciaals en bovenal bang voor alles wat onbekend is. Stel je een roman voor met een heel dorp vol zulke mensen, en je hebt meteen een beeld van 'Een goede raad'.

Natuurlijk is dit geen kinderboek. Rowling werkt haar personages dan ook beter uit dan voorheen. Dat doet ze door de politieke spelletjes die ze spelen gedetailleerd bloot te leggen. De dorpelingen zijn levensechter dan de Duffelingen, maar precies even sneu in hun kleingeestige gedrag.

Over de inhoud van de roman is de afgelopen weken al veel geschreven: een van de raadsleden in een klein dorp overlijdt plotseling, waarna een felle machtstrijd om diens zetel ontbrandt. Rechts en links staan hierbij lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant de bekakte rijke elite, die niets liever wil dan de plaatselijke afkickkliniek sluiten en de probleemwijk buiten de dorpskern teruggeven aan de nabijgelegen stad. Aan de andere kant de socialer ingestelde bewoners die menen dat de minder fortuinlijken recht hebben op hulp en bijstand, maar die zich ondertussen net zo goed hautain en ergerlijk gedragen. Het raadslid dat met zijn charme, humor en positieve aanpak de gemoederen voortdurend tot bedaren wist te brengen, is overleden. Nu polariseert en escaleert de strijd.

Net als in de Harry Potter-reeks zet Rowling ook hier met nauwelijks verhuld genoegen onappetijtelijke mensen neer. De voorzitter van de raad is dik als een Duffeling en neemt met zijn omvangrijke lichaam het hele echtelijk bed in beslag, waardoor zijn vrouw naar een andere kamer moet verkassen. Later in het boek zien we hem naar de huisarts gaan omdat hij schimmel en eczeem in de plooien onder zijn vetkwabben heeft ontwikkeld. Als hij een pleidooi houdt voor het sluiten van de afkickkliniek omdat de junks de staat handenvol geld kosten terwijl ze weigeren hun gedrag te veranderen, schreeuwt een tegenstander hem toe: "Weet jij hoeveel tienduizenden ponden jij, Howard Molison, aan medische voorzieningen hebt gekost, omdat je domweg niet in staat bent om op te houden met jezelf vol te proppen?" Het is natuurlijk makkelijk scoren , maar Rowling spaart ook de sympathiekere personages niet. De maatschappelijk werkster draagt een zwarte broek "ongetwijfeld uitgekozen om de omvang van haar achterwerk te maskeren". Ze is humorloos, veeleisend en een zeur in haar relatie.

Onder deze laag strijdende volwassenen, opereren hun zonen en dochters, veelal tieners. In hun wereld wordt je positie niet bepaald door links of rechts, maar door je houding tegenover seks, drugs en sigaretten. De Britse pers reageerde aanvankelijk nogal geschokt op deze pubers, die fuck als stopwoord gebruiken, joints roken en onromantische seks in de bosjes hebben. Was dit dezelfde auteur die een ellenlange aanloop nodig had om Harry Potter tot een kuise kus te bewegen? Deze jongeren vinden dat volwassenen uit hun nek kletsen, springen primitief om met impulsen als haat en jaloezie, pesten keihard. Heel wat realistischer personages, kortom, dan het stelletje tovenaarsleerlingen.

'Een goede raad' is een sociale roman, ook leesbaar voor wie de Engelse standenmaatschappij niet grondig kent. Rowling schrijft met vaart en dramatiek en met meer humor dan in de Harry Potter-reeks. Zo vervult de pompeuze voorzitter van de raad een soort burgemeesterfunctie waar hij de nodige trots aan ontleent. Rowling: "Nog maar enkele weken geleden had hij op de lokale basisschool de fietsdiploma's uitgereikt."

De strijd in 'Een goede raad' is minder groots dan die in de Harry Potter-boeken, maar uiteindelijk niet minder meeslepend - vooral dankzij de trefzeker getekende personages.

J. K. Rowling: Een goede raad (The Casual Vacancy). Vertaald door Carolien Metaal en Sabine Mutsaers. De Boekerij, Amsterdam; 541 blz. € 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden