Dorp van bouwvakkers en sporters

Bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden had Rucphen in West-Brabant met 33,14 procent de laagste opkomst van Nederland. Die twijfelachtige eer dankte de gemeente aan kerkdorp St. Willebrord, waar de democratie het bij elke verkiezing zwaar te verduren heeft. Vooral de stemgerechtigden in district 8, rond het voetbalveld van Rood Wit, laten het keer op keer afweten.

In Brabant is het alom bekend: St. Willebrord is een dorp van bouwvakkers en stratenmakers en dat is er te zien ook. Veel bewoners hebben hun huis in de avonduren en in het weekend met hun eigen handen gebouwd, daarbij - 'voor wat, hoort wat' - geholpen door familie en collega-bouwvakkers.

Maar ook in de week wordt (tegen stukloon) hard gepeesd. Buiten het dorp wel te verstaan, want van oudsher rijden 's ochtends vroeg tientallen pendelbusjes naar plaatsen verspreid over heel Nederland. Overal zien ze de ruwe bolsters uit St. Willebrord graag komen.

Het 9500 zielen tellende dorp heeft ook altijd beroemde sporters gekend. De biljarters Dick Jaspers, Christ van der Smissen en Gerben Valentijn, maar ook wielrenners als Marinus Valentijn ('Vent van de Bok'), Wout en Rini Wagtmans en Wim van Hest. St. Willebrord is altijd gek op wielrennen geweest, iets waar burgemeester Du Chatinier voor de verkiezingen dacht op te kunnen inspelen. In een poging de mensen naar de stembus te lokken, schreef hij in wielerjargon ('Wij zijn geen wieltjesplakkers') een brief die hij huis aan huis liet bezorgen.

,,Een mooi gebaar, maar het politiek bewustzijn is hier nu eenmaal niet zo groot'', zegt Cornelis Brouwers (72), bijgenaamd 'Nilleke', hoofd van stembureau 8, gevestigd in de bestuurskamer van RKVV Rood Wit. In het dorp en de wijde omgeving kennen ze hem allemaal. Is het niet als oud-voorzitter van Rood Wit of wielerclub WWV (Willebrord Wil Vooruit), dan toch als KNWU-consul, als de commandant van de brandweer, of als de verzekeringsman die jarenlang bij iedereen over de vloer kwam. Bovendien is hij, als oprichter van de Rucphense Volkspartij (6 van 19 zetels), al ruim 35 jaar een geslaagd politicus. Twaalf jaar was hij wethouder en nog altijd is hij lid van de gemeenteraad.

Het is twee uur - het stemlokaal is al zes uur geopend - als van de 1400 stemgerechtigden in district 8 zich er nog geen 150 hebben aangediend. Dat de opkomst opnieuw niet geweldig is, komt volgens Nilleke Brouwers doordat het pendelbusje altijd vroeg vertrekt en pas laat weer terugkeert. ,,Maar ook omdat de jeugd nooit iets heeft hoeven doen om te mógen stemmen. Zoals vrouwen vroeger''. Bovendien weten mensen amper waar het over gaat. Zoals de mevrouw die wil weten waar Brouwers staat op de lijst. ,,Ik ga op jouw stemmen, Nilleke'', zegt ze. ,,Dat kan niet. Dit is voor Provinciale Staten''.

Toch is het hoofd van het stembureau optimistischer dan vier jaar terug. ,,Een van de kandidaten voor Provinciale Staten is iemand uit ons dorp, Jacques Ermen van het CDA. Dat gaat schelen in de opkomst. Ik heb z'n schoonzuster en z'n broer al gezien en de rest van de familie komt ook zeker stemmen...''.

Ermen kreeg gelijk: in Rucphen ging gisteren 37,22 procent stemmen, ruim vier procent meer dan vier jaar geleden. In district 8 in St. Wilebrord was het percentage 23,54.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden