Dorp te koop (huren mag ook)

Hamingen dreigt spookgehucht te worden nu antroposofisch afkickcentrum weggaat

Het is met Hamingen niet veel anders dan met Hamelen. Wie vertelt je de weg erheen?

Verscholen in een oer-Nederlands weidelandschap vol koeien en nevels wonen op een oud terpje 27 dorpelingen. In alle rust. Geen kerktoren verklapt waar Hamingen (gemeente Staphorst) exact ligt. Er is geen kerk. Jaren koesterden de inwoners deze rust, maar nu is er reuring nodig om nieuwe inwoners te werven. Want de meeste inwoners dreigen over anderhalf jaar te verhuizen. Daarom staat het dorp te koop voor 1.350.000 euro.

"Nog liever verhuren we onze panden", bekent Mart Breedeveld van de ideële vastgoedstichting Non Nobis, die veruit de meeste gebouwen in Hamingen bezit. Hij is bestuursvoorzitter van de stichting die ook elders in Nederland actief is. "We beheren in feite de stenen voor initiatieven waar de wereld beter van wordt", zegt hij over de missie van Non Nobis. Dat de stichting zoveel panden in Hamingen bezit, heeft te maken met de oprichting in 1971 van Arta, een antroposofisch afkickcentrum.

Het begon met de aanschaf van één pand, toen volgde het tweede, derde en vierde. Tot bijna heel Hamingen opgekocht was. Nu verhuist Arta naar een andere locatie. Over anderhalf jaar staat bijna het hele dorp leeg. En dus zoekt Hamingen huurders.

Ideële instellingen kunnen rekenen op een lagere huurprijs dan het markttarief, merkt Breedeveld op. Non Nobis biedt echter ook de mogelijkheid om drie woonboerderijen, een multifunctionele ruimte en een vrijstaand huis te kopen. Inclusief erven, schuren en een moestuin. Kortom, bijna het hele dorp.

De slogan 'dorp te koop' is er om aandacht te trekken, zegt makelaar Harry Spans. Hij heeft ervaring. Een jaar geleden wist hij aandacht te trekken met een gratis koe bij de aankoop van een woonboerderij. Koe en boerderij zijn nog beschikbaar. Wie er op staat: ook bij de aankoop van Hamingen kun je een koe krijgen. "Een kunstkoe", lacht Spans. Echte koeien blijven er overigens genoeg in Hamingen, want het lokale boerenbedrijf staat niet te koop. Ook twee woonboerderijen worden niet verkocht of verhuurd.

Non Nobis ziet graag ideële woongroepen, een 'kunstenaarskolonie', hospices of zorginstellingen als nieuwe huurder. "Dan kunnen we aan onze doelstelling voldoen", zegt Breedeveld. "Als we het bezit verkopen, steunen we met de opbrengst andere projecten in Nederland."

De vastgoedstichting is tijdig begonnen met de verkoopcampagne. Immers: mochten er bijvoorbeeld zorginstellingen geïnteresseerd zijn, dan is er ook voor hen nog genoeg tijd voor besluitvorming. Breedeveld weet: "In de bemoeizorg is die tijd nodig."

De sfeer in Hamingen, dat in 1486 voor het eerst op kaarten werd genoemd, zou weleens kunnen veranderen met de komst van nieuwe bewoners. Wat moet de buitenwacht verwachten van het minidorpje in de bijbelvaste gemeente Staphorst? Erg kerkelijk is Hamingen niet, eerder antroposofisch. Spans denkt praktisch: "Je zou het multifunctionele gebouw voor kerkdiensten kunnen gebruiken", zegt hij. "En er zou zelfs een torentje op kunnen worden gezet."

Een torentje, dat zou toekomstige bezoekers van pas kunnen komen op hun weg naar Hamingen. Maar ook zonder toren of satellietnavigatie is deze oase wel te vinden. Wie bij Meppel de Staphorster Grote Stouwe oprijdt ziet in de verte bosschages: daarachter ligt het dorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden