Dorjee.

Dorjee

Wat zeuren we toch over het vertrek van Feyenoord-trainer Hans Dorjee. Deze man kon toch op zijn klompen aanvoelen dat hij met zijn kritiek op mensen binnen de club te ver is gegaan.

De voetbaljungle heeft trouwens zo zijn eigen wetten. Neem Thijs Libregts. Kent u hem nog, onze voormalige bondscoach? Een hele aardige man, succesvol ook. Toch moest hij weg. Hebben we daar destijds ook zulke krokodillentranen bij gelaten?

Van harte hoop ik als Ajax-fan dat Feyenoord het onder leiding van Wim Jansen, die de grondslag van dit huidige succes heeft gelegd, alsnog twee hoofdprijzen in de wacht zal slepen.

IJsselstein-Gien Gootjes (ex-bondscoach Nederlands rolstoel dames basketbalteam)

Rokers

Wat een geluk voor mevrouw MaijWeggen dat er nog steeds gerookt wordt en dat de anti-rookhetze nog steeds niet haar gewenste resultaat heeft gehad.

Nu kan de openbaar vervoercriminaliteit tenminste voor een groot deel door rokers bestreden worden via accijnsverhoging op tabaksartikelen. Mogen we nu misschien ook weer reclame voor tabak maken, en niet zo hypocriet doen? Immers, het schijnt dat hoe meer we roken, des te veiliger het openbaar vervoer wordt. Roken is dus een sociale daad.

Misschien kunnen de Nederlandse Spoorwegen nu ook vragen wat meer rookcoupes in hun wagons te laten opnemen.

Amsterdam-J. de Bruin jr.

Theologen

Onder het kopje 'Boek' schreef A.J. Klei in Trouw van 20 maart: 'Of ik Kuiterts boek heb gelezen? Nee. En ik zal het niet lezen ook. Niet omdat ik het 'bevrijdend' of 'gevaarlijk' vind, maar gewoon, omdat ik geen belangstelling heb voor boeken over theologie. Wel voor boeken over theologen.'

A.J. Klei beweert geen belangstelling te hebben voor boeken over theologie. Maar waarom vestigt hij dan weer de aandacht op een boek van Kuitert? Handelt zijn laatste boek soms over kippen fokken of postzegels sparen?

Persoonlijk interesseer ik mij maar matig voor theologen. Veel belangrijker acht ik, wat de mannetjes met, voor of tegen 'de gezonde leer' (2 Timotheus 4 vers 3) doen. Tenslotte heb ik mijn hart verpand aan het evangelie en aan ons algemeen en christelijk geloof.

Utrecht-A. Keyser

Hollanddorp

De bouw van het Holland-dorp in Israel vindt plaats in een gebied waarvan de status (wel of niet bezet gebied) omstreden is.

In een tijd dat Israel onder zware druk staat om zijn nederzettingenbeleid in de bezette gebieden te wijzigen, krijgt zo'n project een zware politieke lading. Doordat dit project nu Holland-dorp wordt genoemd, bestaat de kans dat Israel de stichting 'Christenen voor Israel' representatief acht voor het Nederlandse volk. Dat is niet het geval!

Het minste wat de stichting zou kunnen doen, is er zorg voor te dragen dat de naam 'Holland-dorp' vervangen wordt door een naam die geen verkeerde conclusies over het draagvlak van dit project toelaat.

Amsterdam-Jos van der Panne

Rode Zee

Interessant, die opmerking onder het kopje 'Rode Zee' in Trouw van 18 maart. Een stevige wind zou in de Rode Zee in een ondiep gedeelte een 'pad' kunnen bewerkstelligen dat daarna ook in enkele minuten weer met water bedekt kan worden. Een verklaring van hetgeen het volk Israel meemaakte.

Deze zienswijze is bepaald niet nieuw. Ik herinner mij het verhaal van een zeeman, veertig jaar geleden, die dit met eigen ogen had gezien. De zeeman, een atheist, wilde daarmee aantonen dat wonderen niet bestaan. Maar gesprekken hierover toentertijd betekenden voor mij juist een zekere bevrijding, een doorbraak in mijn opvattingen over de plaats en de betekenis van wonderen in de Bijbel.

Immers, God leidde zijn volk. Toen ze bij de Rode Zee kwamen, was daar dat pad. En of het dan een muur van water was of gewoon een natuurverschijnsel zoals Nof en Paldor nu wetenschappelijk uiteenzetten, doet aan mijn geloof in Gods leiding niets af.

Net zo min als de ontdekking van een bron in de woestijn door Hagar onder de categorie wonderen thuishoort. Bij mijn bezoek aan de Negev-woestijn in Israel vertelde onze gids, dat het verschijnsel van een waterbron midden in een woestijn op zich niet vreemd en ook te verklaren is. Het wonder was niet de aanwezigheid van een bron in de woestijn, maar dat God daar en toen, Hagar die bron deed ontdekken.

Daarmee beweer ik natuurlijk niet dat er geen wonderen in bijbelse zin zouden bestaan maar wel dat ik die verhalen niet nodig heb om Gods almacht bewezen te zien. Een boek als 'De Bijbel heeft toch gelijk' hoeft voor mij niet. En met het Liedboek belijd ik: Het is vol wond'ren om u heen.

Goes-P. Verhage

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden