Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe: Twee surfvrienden, één ticket naar Tokio

Dorian van Rijsselberghe (links) en Kiran Badloe. Beeld Phil Nijhuis

Een gesprek met windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe. Over de drive om de beste te willen zijn, sushi in Enoshima, plastic soep en de balans sport-privé.

Dorian van Rijsselberghe (28) en Kiran Badloe (23) behoren tot de beste windsurfers ter wereld. De een, olympisch kampioen Van Rijsselberghe, is leermeester van de gedroomde opvolger, World Cup Final-winnaar Badloe.

Alleen, Van Rijsselberghe besloot in september door te gaan tot en met Tokio 2020. Nederland heeft maar één startplek op de Spelen. Van vrienden naar vijanden? Een duo-interview aan de hand van steekwoorden, op het moment dat 'Door' en 'Kier' eindelijk weer eens samen in Nederland zijn.

Topsport

Kiran Badloe: "Wat is topsport? Door middel van sport het beste uit jezelf halen. Alles willen doen voor een doel dat je jezelf hebt gesteld."

Dorian van Rijsselberghe: "Topsport is voor mij tot in detail de perfectie proberen na te streven. Ik heb acht maanden bijna niets gedaan, gekozen voor mijn vrouw en kleine die in Amerika wonen. Pas rond het WK ging ik weer surfen, daar had ik daarvoor geen zin. De weegschaal was voor mij wat offset.

"Ik heb de beslissing door te gaan op de rustdag tijdens het WK in september genomen. We hadden voor het WK een vrije dag waarop we niet eens gingen varen. Die dag was naar mijn idee verloren. Dan had ik beter thuis kunnen zitten met die kleine. Zorgen dat daar alles goed loopt.

"Maar op die rustdag tijdens het WK realiseer je je dat je een prachtige wedstrijd aan het varen bent. Je weet hoe weinig je gedaan hebt, hoeveel er toch uitkomt. Je ziet potentie genoeg."

Kiran: "Toen we bij elkaar kwamen in juli was je wel vooruit aan het plannen. Trainingskampen in Nieuw-Zeeland en zo. Dus ik had je besluit wel verwacht ja. En gehoopt."

Dorian (lachend): "Ik zei niet van: 'Kier, ik ga door! Weet niet of je daar rekening mee houdt...'"

Het tweetal schiet even in de lach. Als ze weer uitgegrinnikt zijn:

Dorian: "De drive voor mij om door te gaan, is nu ook niet zo groot. Maar dat komt echt weer terug. Vroeger haalde ik mijn plezier uit prestatie, nu is dat verschoven naar hoe mooi het allemaal is. Samen met Kier zaten we voor het WK drie maanden lang 24 uur per dag op elkaars lip. Dat we dit mogen meemaken, is genieten. Bovendien ben ik capabel genoeg om een goed resultaat te halen. Waarom zou je dan stoppen?"

Kiran: "Ik snap dat hij geniet. Het is een na-olympisch jaar, hij neemt een break. Ik kijk en leer. Ik denk niet: 'oh hij doet rustig aan, dan doe ik het ook'. Natuurlijk zit de drive om de beste te zijn bij mij van binnen."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Beeld Phil Nijhuis

Enoshima

Het dorp waar het WK werd gehouden, en waar het olympisch surftoernooi plaatsvindt. Op het WK werd Van Rijsselberghe achtste. Badloe deed niet mee om de prijzen nadat hij op een zee-egel was gestapt.

Dorian: "Kier, wat vind jij nou van Enoshima?"

Kiran: "Leuk. Het is een dorpje met een surfersvibe. Veel mensen die golfsurfen en met hun boardje over de pier cruisen. Plus, er is goede sushi."

Dorian: "Het water hadden we onder de knie, dachten we. Beetje deining, lekker windje en in kort broekje varen. Maar de cyclonen die we daar meemaakten hebben roet in het eten gegooid. We zijn nu van mening dat we er meer tijd moeten doorbrengen. Twee tot drie keer per jaar die kant op.

"Voor het WK had ik te weinig gedaan. Je kan niet alles op de weercondities afweren, maar stiekem was het toch een grote factor. Je kan je daarop voorbereiden, maar als je zoals ik die voorbereiding niet doet, kan je er niet mee omgaan. Zo was het."

Plastic soep

Dorian: "Plastic soep! Zag je het strand net, waar we de foto maakten? Dat zegt toch alles? Overal waar wij heen gaan ligt plastic op het strand. Omdat ik in Amerika woon is het lastig hier in Nederland plastic soep te gaan scheppen, maar waar ik kan, wil ik helpen."

Kiran: "Ik denk dat de baai van Rio een heel goed voorbeeld was. In het begin lag daar een complete woonkamer plus koelkast in. Dat zet je aan het denken. Het kan zo niet, en het moet veranderen."

Dorian: "Ik heb nooit gedacht niet te starten in Rio. Uiteindelijk ben je daar om te windsurfen. Je bent atleet, bent daar vier of acht jaar mee bezig. Maar gaat mijn besluit om daar niet aan mee te doen zoveel impact hebben op het milieuprobleem? Dat denk ik niet."

#duopenotti

Hun gemeenschappelijke hashtag op sociale media.

Dorian: "Juiiiist, dat is een goeie." Zet stemmetje op: "Nou, zoals je misschien ziet is Kiran licht gebruind. Toen vonden we het leuk om ons op sociale media duopenotti te noemen. Twee kleuren in een pottie. En twee goede vrienden. We doen bijna alles met elkaar, hebben een heel hechte band."

Kiran: "Daar zijn we wel ingegroeid. In het begin was ik achttien, jij 23. Dat is best een groot leeftijdsverschil. In het begin was er een hiërarchie. Door deed zijn ding, ik was een aanvulling daarop. Later zijn we een veel hechter team geworden."

Dorian: "Als gelijken ook."

Kaïn en Abel

Met het besluit van Van Rijsselberghe om door te gaan ligt de concurrentiestrijd open. Nederland heeft maar één startplek op de Olympische Spelen.

Dorian: "Aah, broedermoord! Dat weet je niet! Dat wordt pas na het WK van 2020 bepaald. Het is heel makkelijk ons uit te spelen. Ik snap het wel. Maar zo zitten we niet in elkaar. We weten dat we ongelooflijk goed zijn en genoeg vertrouwen hebben om de strijd aan te gaan."

Kiran: "Het doel is olympisch goud. Ik denk dat ik daar meer kans op maak door de strijd met Door aan te gaan dan wanneer ik dit puur ga zien als broedermoord. Ik merkte het al dit jaar." Hij wijst naar Dorian. "Ik merkte dat in de training zonder jou de intensiteit heel anders was. Ik word zoveel meer gepusht door jou."

Dorian: "En andersom ook."

Kiran: "Dat komt misschien omdat jij zo goed kan surfen."

Dorian (hard lachend): "Gelukkig, heeft hij het toch gezegd!"

Kiran (serieus): "Ik kan tegen de beste varen. En ik ben naar een niveau gegroeid waar ik goeie mensen nodig heb om de uitdaging te vinden. Dan vind ik het heel fijn dat we dat nog jaren kunnen doorzetten."

Lifestyle-coach

Kiran (wijst naar Dorian): "Nou, die zit daar voor mij."

Dorian: "Lifestyle is het reizen, met de mensen om je heen samenzijn, mooie plekken samen bezoeken. Van buitenaf ziet het er los en relaxed uit. Dat is het ook, en het is goed dat mensen denken dat die jongens lekker aan het klooien zijn. Maar als we aan het trainen zijn, zijn we 100 procent gefocust."

Kiran: "In het begin was ik van het freewheelen, no pressure. Maar naarmate het beter gaat en het af en toe tegenzit, dan moet je wel echt..."

Dorian: "...keihard door een muur heen beuken. In plaats van gas terug en tegen het muurtje aan zitten keihard daar doorheen gaan."

Kiran: "Dat heb ik van jou geleerd. Ik deed het niet en jij ging door. Toen werd ik echt om mijn oren gevaren. Dat ik dacht: shit, als ik zo doorga is het niet goed."

Liefde

Dorian: "Tussen ons is heel veel liefde. Dat maakt dat we elkaar het beste gunnen. En dat we ook de ramkoers vinden om elkaar te verslaan.

"Ook thuis heb ik veel liefde. Na Rio was het een grote shift, van surfen naar familie. Daarom zijn deze jaren zo interessant. Ik vind de balans om het allebei te doen. Die weegschaal moet hersteld worden."

Kiran: "Ik ben superjong, heb geen vrouw en kind. De balans is hoe Door hem voorheen had: de sport staat echt op één. De mensen die je echt liefhebt en met wie je close bent, die begrijpen dat. De weegschaal staat anders dan die van Door, maar voor mij op dit moment goed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden