Vanuit de lucht is het spoor van vernielingen dat Dorian heeft getrokken goed te zien.

ReportageBahama's

Dorian laat het tropisch paradijs in puin achter

Vanuit de lucht is het spoor van vernielingen dat Dorian heeft getrokken goed te zien.Beeld AFP

Nu Dorian op de Bahama’s is uitgeraasd, wordt langzaam duidelijk wat de inwoners in het oog van de orkaan hebben meegemaakt.

Als Orkaan Dorian dit weekeinde het huis van Sylvia Cottis op de Bahama’s treft, blaast hij direct de zogenaamd orkaanbestendige ramen uit hun sponningen. Het glas, nu vlijmscherpe munitie, haalt Cottis’ knie open: ze heeft er een gapende wond.

Maar de 89-jarige vrouw en haar verzorgster kunnen niets anders dan wachten op hulp, in snel verslechterende omstandigheden. Het huis wordt overspoeld door rioolwater als de septische tank overloopt door vloedwater. Omringd door doorweekte huisraad en smerigheid, brengt Cottis dagenlang door in haar rolstoel. De nachten slaapt ze op een metalen ligstoel uit de tuin.

Vijf lange dagen verstrijken zo. Cottis en haar verzorgster Kathlyn Cartwright horen weliswaar helikopters en auto’s voorbijkomen in de tijd dat ze vast zitten in huis, maar de overstromingen en razende storm verhinderen dat ze uit hun benarde positie kunnen worden bevrijd. Pas op woensdag forceert de buurman Ben Allen met een schroevendraaier de vastzittende voordeur om Cottis en de 58-jarige Cartwright te bevrijden. Tegen die tijd is Cottis’ kniewond geïnfecteerd en gezwollen en heeft ze urgent medische verzorging nodig.

Hele wijken zijn vernield en ondergelopen

Cottis is niet de enige die hulp behoeft, nadat Dorian met zijn categorie-5-kracht en windsnelheden tot 300 kilometer per uur dagenlang over de Bahama’s is getrokken. Tienduizenden mensen zijn dakloos geraakt, hebben medicijnen en voedsel nodig. Hele wijken zijn vernield en ondergelopen, vooral op de eilanden Abaco en Grand Bahama, normaal gesproken toeristische bestemmingen met jachthavens, golfbanen en resorts. De helft van de woningen is zwaar beschadigd. Het dodental staat op twintig, maar stijgt waarschijnlijk nog.

De regering van de Bahama’s krijgt inmiddels steun van de Amerikaanse kustwacht en de Britse marine bij de hulpverlening, en ook van de VN en het Rode Kruis. Washington zegde ook een deel van de middelen toe die de Verenigde Staten eigenlijk hadden gereserveerd voor Florida, de Amerikaanse staat die ontsnapte aan de volle laag van Dorian. De storm, inmiddels in categorie 2, beweegt in plaats daarvan langzaam ten noorden van Florida langs de kust. Vrijdag zou hij in Zuid- of Noord-Carolina alsnog aan land kunnen komen, met nog altijd levensbedreigende kracht.

‘Abaco bestaat niet meer’

Sylvia Cottis op de Bahama’s is woensdag al meegenomen door buurman Allen, die de bejaarde vrouw en haar verzorgster in zijn busje laadt om ze naar het Marsh Harbor Gezondheidscentrum te brengen, het voornaamste ziekenhuis op Abaco. Daar hebben honderden mensen hun toevlucht gezocht. Op het grasveld naast het gebouw zitten dakloze families uit te rusten, binnen zijn gangen en wachtkamers volgepropt.

Allen is er met een rotvaart heen gereden, langs geknakte telecomtorens, gebroken elektriciteitsdraden, bladerloze bomen en grote boten die op daken van woningen liggen. “Abaco bestaat niet meer”, verzucht hij. “Het was de mooiste plek op aarde.”

Weerman Trump laat Dorian over Alabama trekken

Donald Trump heeft voor enige consternatie gezorgd, door zich als weerman-in-chief op te stellen. De Amerikaanse president gebruikte woensdag een bijeenkomst over orkaan Dorian in het Oval Office om, zo leek het, zijn gelijk te halen over een onjuiste tweet die hij zondag de wereld instuurde.

Trump liet een speciaal klaargelegde kaart zien met daarop een oude prognose van het gebied dat de orkaan zou kunnen treffen. Aan de ronde kop van die ‘kegel’ was met zwart een extra uitstulping gecreëerd, die de staat Alabama in de gevarenzone bracht, precies zoals Trump eerder had beweerd.

Wie die zwarte lijn heeft getrokken, de president zelf of een van zijn medewerkers, daar waren de Amerikaanse media nog niet achter. Maar één ding is zeker: het was geen meteoroloog.

Vorige week werd een ramp gevreesd voor Florida, waar de orkaan toen recht op afstevende. De weermodellen twijfelden tussen rechts afslaan voor de kust, wat Dorian uiteindelijk deed, en oversteken naar de Golf van Mexico.

In dat laatste geval zou bijvoorbeeld ook de staat Georgia zwaar zijn getroffen. En niet alleen die staat, twitterde Trump zondag: “Behalve Florida zullen ook Zuid-Carolina, Noord-Carolina, Georgia en Alabama zeer waarschijnlijk (veel) harder worden getroffen dan verwacht.”

Maar dat werd snel gecorrigeerd door zijn eigen ondergeschikten: “Alabama zal GEEN invloed van #Dorian ondervinden”, twitterde de National Weather Service.

De uitspraken van Trump en de bekraste kaart in de Oval Office brengen de weerdiensten van de Verenigde Staten, zoals de National Weather Service en het National Hurricane Center, in een moeilijk parket. Als deel van de overheid vallen ze tenslotte onder het gezag van de president. Maar het is wel hun taak om zo goed mogelijke weersverwachtingen te leveren.

De Verenigde Staten zouden de Verenigde Staten niet zijn als dat niet in een wet was vastgelegd: het willens en wetens verspreiden van valse weersverwachtingen is strafbaar. Alleen daarom al zouden de Amerikaanse media dolgraag willen weten wie in het Witte Huis woensdag de zwarte pen hanteerde.

Lees ook:

Dodental orkaan Dorian stijgt naar 20

Het dodental door orkaan Dorian op de Bahama’s is gestegen van 7 naar 20. Dat heeft de Bahamaanse minister van Gezondheidszorg Duane Sands bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden