Dordtse synode

Het idee vanuit de PKN om een nieuwe nationale Synode te houden, 400 jaar na de Dordtse Synode van 1614-1618, is twijfelachtig. Het ontbeert de historische context en is beledigend voor tal van mensen.

Niets is er tegen een vergadering van vele gelovigen of geloven en die thema’s te zoeken die binden, in plaats van die scheiden. Maar door de koppeling aan de Dordtse Synode kan dat niet. Er aan vooraf ging de verovering van Den Briel, wat volgde waren veroveringen van Den Bosch (Frederik Hendrik 1629) en Breda en de rest van Zuid Nederland. En dat waren echt geen ’bevrijdingen’. Met Den Briel en de latere Dordtse Synode werd de protestantse hegemonie gevestigd in Nederland, het startpunt voor onderdrukking van katholieken en de genocide in de Meierij door Maurits.

Bovendien was de Dordtse Synode meer een scheidende dan een bindende synode, de leerregels zelf waren niet ergens vóór maar tegen: de Vijf Artikelen tegen de Remonstranten. Als er al een nieuwe nationale Synode komt zullen die Vijf Artikelen herroepen moeten worden, en de rooms-katholieken erbij betrokken moeten worden. Maak er anders maar een leuke heidag van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden