Dordts 'stadsgesprek' goed alternatief voor referendum

De auteur is directeur dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Dordrecht.

Zowel het referendum over IJburg als de presentatie van de Kaart van Nederland refereren aan de openbare discussie die in Dordt is gevoerd over bouwen en wonen op het Eiland van Dordrecht. Een discussie die leidde tot een koerswijziging in beleid.

De gemeente Dordrecht kwam in 1995 met plannen voor de bouw van een nieuwe wijk in de polders van de Hollandse Biesbosch. Deze Vinex-locatie, Buitenstad genoemd, moest plaats bieden aan 4400 woningen. De lokale actiegroep Buitenzorg kwam tegen de plannen in verzet en verzamelde 23 000 handtekeningen tegen de bouw van Buitenstad.

De gemeente besloot daarop geen referendum te houden, maar koos voor een groots opgezet stadsdebat. Op die manier wilde het gemeentebestuur te weten komen hoe zwaar de tegenstand was en welke motieven hieraan ten grondslag lagen. De organisatie van dit stadsdebat werd in handen gegeven van de Werkgroep 2000. Ook de regie van het communicatietraject werd uitbesteed. Dordt Spreekt, zoals het stadsgesprek werd genoemd, kon van start gaan.

Een jaar lang is er met bewoners gesproken over bouwen en wonen op het Eiland van Dordrecht. De uitkomst ervan sluit aan bij enkele vragen die zijn gesteld bij de presentatie van de Kaart van Nederland: raakt Nederland niet te vol, vindt niet te veel versnippering plaats van het landschap, worden uitbreidingsplannen niet te autonoom gepresenteerd.

De Dordtenaren gaven en masse hun vrees prijs over de aanstaande volte op het eiland, over het verlies van identiteit (overal dezelfde eenheidsworst) en pleitten collectief voor het nog beter benutten van bouwmogelijkheden binnen de bestaande stad.

'Win-win-gevoel'

Aanvankelijk beschouwden de voorstanders van Buitenstad het opgeven van deze grootschalige stadsuitleg als een nederlaag. Maar gaande het proces overheerste een 'win-win-gevoel'. Er werd gekozen voor bouwen in de bestaande stad op plekken die daarmee aan kwaliteit winnen, terwijl het buitengebied zoveel mogelijk wordt gespaard. Overigens beschouwt de actiegroep Buitenzorg het raadsbesluit van 11 maart 1997 om vóór 2005 nog maar zo'n 800, maximaal 1300 woningen in de polders bij te bouwen als salamitactiek van de gemeente.

Dordt Spreekt heeft twee belangrijke winstpunten opgeleverd:

1. Een dergelijk stadsgesprek is een goed alternatief voor het referendum; discussie over een complex vraagstuk hoeft niet in een simpel ja of neen hoeft te eindigen en de politici blijven verantwoordelijk voor de besluitvorming.

2. Het eiland hoeft niet zo snel vol te lopen en door zorgvuldig naar alternatieven binnen de bestaande stad te zoeken wordt deze er nog beter van ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden