Dordt heeft patent op gekke winkeltjes

We hebben ze niet geteld, maar het b rst in het centrum van Dordrecht inderdaad van de kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten, galeries, uitdragerijen en andere aparte, soms ondefinieerbare winkeltjes. Volgens de VVV, die er een speciale wandelroute ('Kunstrondje Dordt') voor heeft uitgestippeld, moeten het er minstens 66 zijn.

Een groot aantal zit aan of in de buurt van de Voorstraat-Noord. De Voorstraat, een van de langste winkelstraten van Nederland, loopt dwars door het centrum van Dordrecht, van de Grotekerk naar het Groothoofd. Het stuk van de Grotekerk tot het Steegoversloot is autovrij, wat het wandelen aangenamer maakt. Maar wie niet van doorsnee-winkels en warenhuizen houdt, kan dit deel beter overslaan en meteen vanaf het Scheffersplein - het startpunt van deze wandeling - richting Groothoofd lopen. Op dit deel van de Voorstraat mogen wel auto's rijden, maar wie de blik omhoog gericht houdt naar de vele mooie gevels, ondervindt daar weinig hinder van. Veel tijd hoef je ook niet op straat door te brengen, want je kunt hier bijna van deur tot deur een winkel of galerie binnenlopen.

Dat begint al op de hoek bij het Steegoversloot, waar zich 't Ramsjgat bevindt. In dit 'modern antiquariaat', gespecialiseerd in kunst en literatuur, zijn nieuwe boeken te koop met 40 procent korting. Het gaat om licht beschadigde exemplaren, maar de ware boekenvreter maalt niet om een ezelsoor of een enkele verkreukelde bladzij, zolang de tekst maar leesbaar is.

Eenmaal buiten is de verleiding groot ook het Steegoversloot mee te pikken, waar onder meer een galerie, een filosofische en spirituele boekwinkel, antiquariaat en kunsthandel zijn gevestigd. Maar schuin aan de overkant lokt het Centrum Beeldende Kunst en de kunstuitleen met een intrigerende etalage, evenals galerie Intermezzo, al jaren toonaangevend op het gebied van vormgeving. Behalve voor aparte tassen, bijzonder serviesgoed en hoeden kun je er terecht voor prachtige boeketten.

Een paar stappen verder sta je al weer stil, voor de etalage van atelier Kunstmest van de keramiste Margreet Huisman. Daar huppelen grote en kleine 'feestvarkens' rond. De kunstenares is erin geslaagd elke varkenssnuit een andere uitdrukking te geven. Ook voor barbiepop-haters is deze etalage een geweldige aanrader. Vincent Huisman (zoon van?) heeft temidden van de dansende varkentjes een barbecue neergezet met daarop een aantal barbies, die stuk voor stuk aan het spit zijn geregen en overdekt met een sausje. Na zo'n etalage kan deze wandeling niet meer stuk.

Aan de overkant doemen al weer twee aardige zaakjes op: galerie Het Verlangen en de curiosa- en antiquiteitenhandel Sjiek de Friemel. Wie trek heeft gekregen, kan bij vishandel Hella een haring of bakje kibbelingen halen. Alleen al de moeite waard zijn ook de mooie doorkijkjes op de Wijnhaven, maar daarover straks meer. Dat dit op het eerste gezicht wat haveloos ogende deel van de Voorstraat zich steeds meer ontpopt als een broedplaats voor ontwerpers en kunstenaars, blijkt ook uit het fenomeen 'etalagewinkels'. Kunstenaars die elders in de stad hun atelier hebben, huren hier graag een etalage af om hun producten te showen, zoals de kledingontwerpster Cora de Kok. In galerie 'Vers van de pers' is werk te zien en te koop van twintig Dordtse kunstenaars.

Aan het eind van de Voorstraat-Noord wacht het Groothoofd, de entree van Dordt aan de rivierzijde, met een magnifiek uitzicht op de Beneden-Merwede, Noord en Oude Maas. Volgens snobistische Dordtenaren biedt de kade op een mooie zomerdag het mooiste uitzicht van Europa. Maar een nevelige winterdag past eigenlijk beter bij de sfeer van deze oude stad met z'n ietwat verlopen uitstraling. We hebben even genoeg van curiosa, antiquiteiten en galeries en lopen daarom de Wijnstraat in, die herinnert aan het rijke verleden van Dordrecht. Van de dertiende tot de zestiende eeuw was Dordrecht een bloeiende wijnhandelsstad dankzij de gunstige ligging aan het water. De wijnkooplieden waren vooral aan de Wijnstraat gevestigd. In sommige panden zijn de oude wijnpakhuizen nog te herkennen, zoals 'Bordeaux'. Ook het huis van het Grootschippersgilde herinnert aan de tijd dat de schippers met vaten Rijn- en Moezelwijn afmeerden in de Wijnhaven. Van de VVV moeten we ook beslist gaan kijken naar het uit de vijftiende eeuw daterende huis op nummer 113, 't Seepaert, waarvan de voorgevel volledig is opgetrokken uit natuursteen. Het huis is een zeldzaam mooi voorbeeld van een burgerwoonhuis uit die tijd. Al even beroemd is het stadspaleisje dat de architect Pieter Post in 16 ontwierp en dat bekend staat als 'Huis de Onbeschaamde'. Bijna elk huis aan de Wijnstraat had wijnkelders, zoals nu nog te zien is bij sommige panden.

Via de Schrijversstraat lopen we naar de Kuipershaven, waar we het 'Kunstrondje' vervolgen. We slaan galerie De Compagnie over en lopen via de Damiatebrug naar het Bolwerk, om nog een laatste blik te werpen op het drie-rivierenpunt. In de kade is een dichtregel gebeiteld van de Dordtse dichter Jan Eijkelboom: Wat blijft komt nooit terug. De voormalige pakhuizen langs de Wolwevershaven, die volligt met oude binnenvaartschepen met namen als 'De goede verwachting', zijn bijna allemaal verbouwd tot luxe appartementen en penthouses. De etalage van kunstenaar Bas Kloens, op de kop van de haven bij het Vlak, vormt een wonderlijk contrast met al deze deftigheid. Kloens maakt reusachtige schilderijen waarop hij één element, bijvoorbeeld een bloem of insect, tot in het eindeloze herhaalt, haast tot gekwordens toe.

Via de Nieuwe Haven met museum Van Gijn en de Lange IJzerenbrug lopen we naar de Vleeshouwersstraat, die net als de Voorstraat-Noord is uitgegroeid tot een verzamelplaats van aletiers en alternatieve winkels. Het is een alleraardigste ratjetoe. Zo verkopen ze in 'De Blauwe Engel' nog ouderwetse poëzieplaatjes, sieraden en glaswerk, kun je in 'Allerlei' terecht voor design uit de jaren 1920-1960 en bij 'Vreugde en Geluk' voor etsen. We gaan rechtsaf de Groenmarkt op om via de Grotekerksbuurt en de Grotekerk naar de kop van het autovrije gedeelte van de Voorstraat te lopen. Maar halverwege stranden we in 't Theekransje, waar je op z'n Engels kunt theedrinken met scones, sandwiches en apple pie. Aan de overkant valt het oog op al weer zo'n gek winkeltje, waarop Dordt het patent lijkt te hebben. Het is de winkel van 't Theekransje, waar je voor een groot aantal theesoorten en allerlei thee-attributen terecht kunt. Je kunt er zelfs 'boeketjes thee' laten samenstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden