Dordrecht laat verlangen naar Buddingh’ niet versterven

Cees Buddingh? in 1969. ( FOTO ANP)

dordrecht – - Burgemeester Arno Brok van Dordrecht gaf gisteren zelf het goede voorbeeld. Om het ’Buddingh’-gevoel in zijn stad te versterken, bracht hij als eerste een stem uit op zijn favoriete gedicht van de Dordtse dichter en prozaïst Cees Buddingh’ (1918-1985). Na een wandeling door de Vleeshouwersstraat, waar tien gedichten van Buddingh’ achter de ramen hangen, stemde Brok op ’De blokfluithaas’, met de onvergetelijke passage: Maar wat nooit sterft is ’t verlangen/ naar een verse winterpeen.

De poëziewandeling van de burgemeester vormde het startsein voor een reeks activiteiten en een speciale Buddingh’-week in Dordrecht. Aanleiding is de 25ste sterfdag op 24 november van de dichter, die onder meer bekend werd met zijn ’Gorgelrijmen’, waarvan de ’Blauwbilgorgel’ het oerrijm is. De beslissing om zijn gedichten nu letterlijk op straat te brengen, past ook helemaal bij Buddingh’. Met zijn alledaagse poëzie – bijvoorbeeld over het deksel van een potje marmite – waarin humor en ernst vaak door elkaar heen lopen, was hij een populaire gast op literaire festivals en voorleesavonden. In 1976 kreeg hij de Jan Campertprijs voor de bundel ’Het houdt op met zachtjes regenen’.

Buddingh’ voelde zich sterk verbonden met zijn geboortestad, maar het Buddingh’-gevoel is daar nu nog te onderhuids aanwezig, meent woordvoerder Hans Berrevoets van het Buddingh’ Genootschap. Daarbij zijn 44 mensen aangesloten, maar het genootschap wil een breder draagvlak en snel doorgroeien naar minstens honderd leden. „Dan kunnen we ook in de toekomst activiteiten rond deze beroemde Dordtse dichter blijven organiseren.”

Een van de hoogtepunten van de Buddingh’-week is de verschijning van de uitgave ’Buddingh’ Gebundeld’. Dit 1120 pagina’s tellende boek bevat al zijn gedichten, samengesteld door diens biograaf Wim Huijser. Daarnaast is er een wandeling langs de plekken in de stad waar Buddingh’ vaak kwam of over geschreven heeft. Ook zijn er lezingen en films en kan iedereen zijn of haar favoriete gedicht voordragen. Een open schaaktoernooi herinnert aan een andere liefde van Buddingh’. Verder zijn er optredens van de Dordtse muziekgroep Dichterbij, die volgend jaar een cd uitbrengt met twintig muzikale bewerkingen van Buddingh’s Gorgelrijmen. Een aantal musici voert een compositie uit, gebaseerd op diens sonnet ’Soms, ’s avonds’ (hiernaast afgedrukt). Kinderen kunnen hun eigen gorgelwezens ontwerpen onder leiding van kunstenares Katinka van Haren.

Het Buddingh’ Genootschap hoopt vooral dat veel Dordtenaren de moeite nemen om door de Vleeshouwersstraat te wandelen, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Buddinghstraat. De dichter en Dordtse ereburger kwam hier vaak en bracht dan uren door in de boekhandel van Versteeg.

Om de hoek van deze straat staat op een blinde muur één van Buddingh’s bekendste gedichten, een ode aan het Eiland van Dordrecht: Hier, op dit eiland,/ dat sinds lang geen eiland meer is:/ drie bruggen, twee tunnels,/ heb ik alles zich af zien spelen/ wat zich op aarde maar afspelen kan./ In dit kleine pannenkoekplatte driehoekje/ tussen Willemsdorp, Kop van ’t Land en Groothoofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden