Dopingzondaar Kohl draait overuren in zijn fietsenzaak

Het mailtje was bijna ongelezen verdwenen. Gekwalificeerd als spam, stond het op de nominatie om routineus in het digitale niets op te lossen. Maar op het laatste moment trok het toch de aandacht.

Het bleek een uitnodiging, een persoonlijke vip-invitatie nog wel, voor de opening van een fietsenwinkel in Wenen. Op 10 februari begint Bernhard Kohl in de Triester Strasse een nieuw leven, als verkoper van fietsen en aanverwante artikelen. De gevallen bergkoning uit de Tour van 2008 zal vanaf die dag dagelijks in zijn eigen zaak aanwezig zijn om de spullen aan de man te brengen. „Het is mooi om weer een doel te hebben”, zei de Oostenrijker gisteren aan de telefoon. „Een leven zonder doel is saai. Dat heb ik de laatste maanden wel gemerkt.”

Kohl heeft het actieve wielrennen inmiddels achter zich gelaten. Nadat hij in het najaar van 2008 werd betrapt op het gebruik van allerhande verboden middelen besloot hij open kaart te spelen. In Trouw biechtte hij op dat hij al vanaf zijn juniorentijd vals had gespeeld. Hij kon het niet opbrengen zich nog langer te wentelen in die oneerlijkheid. Kohl, destijds: „Ik wilde zo niet verder leven. Ik wilde niet de rest van mijn leven blijven liegen.”

Er zijn nog wat naweeën uit die tijd. Zo is hij nog altijd verwikkeld in twee rechtszaken. Kohl wil er niets over zeggen. Dat mag hij ook niet van zijn advocaat, omdat alles wat de klimmer zegt over collega's nog altijd op een goudschaaltje wordt gewogen. Hij is, door zijn openhartigheid in de affaire rond een Weens laboratorium dat betrokken zou zijn bij een bloeddopingnetwerk, uitgegroeid tot een paria in de professionele wielerwereld.

Hij haalt er nu zijn schouders over op. „Alles in het leven heeft een functie. Dus dit misschien ook. Als ik was blijven wielrennen was ik nu misschien wel dood geweest. Door de dope of door een valpartij. Er gebeurt zoveel in een peloton.”

Nee, Bernhard Kohl is tegenwoordig van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds bezig in zijn eigen zaak. De laatste drie maanden gaf hij leiding aan de verbouwing van het pand. Nu is de inrichting begonnen. Er staan al twintig fietsen, over drie weken moeten dat er 200 zijn. En voor ieder wat wils, zegt hij. „Of je nou een fiets van 700 euro of van 10.000 euro zoekt. Maar het is wel hard werken hoor, heel anders dan als profwielrenner. Dat heb ik al wel gemerkt.”

De oud-wielrenner lacht hard als hij het zegt. Hij is benieuwd hoe zijn klanten zullen reageren als ze worden geconfronteerd met hem, dopingzondaar toch. Maar hij ziet het met vertrouwen tegemoet. „ Ik moet zelfvertrouwen hebben. In de media wordt mijn verhaal vaak toch anders gebracht dan het in werkelijkheid is. Als mijn klanten iets willen weten, kan ik ze nu tenminste eerlijk vertellen hoe het zit. En ik kan ze helpen vanuit mijn ervaring met het fietsen. Niet met doping hoor, maar om een goede fiets te vinden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden