Dopingjagers willen munitie

Pleidooi voor extra bevoegdheden 'Gebruik ook getuigenverklaring als bewijs'

Naar aanleiding van de affaire-Lance Armstrong pleiten nationale dopingautoriteiten bij hun overheden voor verruiming van hun opsporingsbevoegdheden. Met de huidige beperkingen zijn grootschalige onderzoeken zoals in Amerika in de zaak-Armstrong niet mogelijk.

Volgens John Coates, directeur van het Australisch Olympisch Comité, moeten sporters op basis van getuigenverklaringen kunnen worden bestraft voor dopingovertredingen. De bevoegdheden van het landelijke antidopingbureau Asada moeten daarvoor worden uitgebreid.

Eerder gaf Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, aan te weinig juridische mogelijkheden te hebben om verdachte sporters aan te klagen. Zowel in Nederland als Australië stelt men dat daardoor sporters na overtredingen de dans zijn ontsprongen.

Ram zou graag beschikken over informatie van politie, justitie, douane, belastingdienst, de Fiod en de inspectie voor de gezondheidszorg. Zelfs al heeft hij sterke aanwijzingen dat een sporter zich van doping bedient, kan hij slechts afgaan op de resultaten van dopingcontroles.

Dat is onvoldoende. Veel overtreders van de dopingregels zijn meesters in het manipuleren van die controles. Zoals Armstrong en atlete Marion Jones die bij honderden controles nooit positief werden bevonden ondanks hun dopingprogramma.

Coates kwam gisteren met een actueel voorbeeld. De Australische oud-wielrenner Matt White wordt in het rapport over Armstrong genoemd als epogebruiker. White bekende daarop dat hij van 2001 tot 2003 deel uitmaakte van het dopingprogramma in de US Postal ploeg van Armstrong en legde zijn functie als teambaas van wielerploeg Orica-GreenEdge neer.

Asada wist al in 2010 van zijn betrokkenheid, dankzij verklaringen van de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis. Asada had echter niet de juridische mogelijkheden om iets met die wetenschap te doen.

"Ik stel voor dat de regering opnieuw overweegt de machtsmiddelen van het Asada uit te breiden om zo verdenkingen van doping te kunnen onderzoeken. Daar hoort de mogelijkheid bij getuigenverhoren te gebruiken", aldus Coates.

Het Amerikaanse dopingbureau Usada heeft dankzij nauwe samenwerking met overheidsinstanties meer juridische en financiële mogelijkheden dan de Australische en Nederlandse Dopingautoriteit. Die laatste is de afgelopen jaren door bezuinigingen zelfs ingekrompen.

Het bureau is deels afhankelijk van subsidie van VWS. Die moet voor de komende vier jaar nog worden vastgesteld. Bij ongewijzigd budget kan het opstarten van het biomedisch paspoortprogramma, een noodzaak in de bestrijding van doping, niet worden uitgevoerd. Die taak is een verplichting binnen de wereldwijde Code, waaraan Nederland zich heeft verplicht.

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat de Dopingautoriteit meer onderzoekmogelijkheden moet krijgen. PvdA en CDA pleiten voor de invoering van een antidopingwet, die twee jaar geleden al door oud-minister Ab Klink werd aangekondigd. Minister Edith Schippers (VVD) vindt dat de sportwereld zelf verantwoordelijk is om door reglementen, controles en sancties doping aan te pakken.

Armstrong kan schadeclaims tegemoet zien, en mogelijk celstraf
Nu de Amerikaan Lance Armstrong is ontmaskerd als grootgebruiker van dope, hangen hem schadeclaims van miljoenen euro's en zelfs gevangenisstraf boven het hoofd. Dat laatste niet vanwege doping, maar vanwege de mogelijke meineed die hij heeft gepleegd.

De Britse zondagkrant The Sunday Times en de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij SCA Promotions onderzoeken of ze een claim van in totaal 10 miljoen euro tegen de voormalige wielrenner kunnen indienen. De Times had in 2004 dopingbeschuldigingen tegen Armstrong gepubliceerd die de wielrenner met succes bij de rechter aanvocht. De krant moest 770.000 euro schadevergoeding aan Armstrong betalen.

De beschuldigingen werden geuit door journalist David Walsh, co-auteur van het boek 'LA Confidential' waarin veel bezwarende getuigenissen waren opgenomen. Na publicatie van het boek weigerde SCA Promotions Armstrong een contractueel overeengekomen verzekeringspremie van 3,8 miljoen euro uit te keren voor zijn zeven opeenvolgende Tourzeges. De rechter veroordeelde de maatschappij tot betalen van de premie vermeerderd met een boete. Nu wil SCA zeven miljoen euro terugvorderen.

Dat geld heeft Armstrong mogelijk verkregen door in de rechtszaal meineed te plegen door te liegen over zijn doping. Daarvoor kan hij strafrechtelijk worden vervolgd. Dat overkwam de Amerikaanse atlete Marion Jones, die 160 dopingcontroles schoon doorkwam. Omdat ze voor de rechter over haar dopegebruik had gelogen, kreeg ze wegens meineed een half jaar cel, een boete en een taakstraf.

De beide partijen wachten af of de UCI nog in beroep gaat tegen het rapport van Usada over Armstrong. Gebeurt dat niet, dan zullen vele claims volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden