Dopingdeal beroert gemoederen

Renners zwijgen over mogelijke afspraak met Amerikaanse dopingautoriteit

Opeens herinnert niets meer aan de rust die eerder heerste op de lege parkeerplaats aan de Quai Saint-Sever aan de Seine in Rouen. Journalisten, cameramannen, fotografen en radioverslaggevers discussiëren met elkaar als opgewonden kinderen. De geur van een gepeperde zaak hangt over de sfeerloze kade.

Het bommetje dat die ochtend is ontploft in de Tour heeft de pers uit zijn sleur doen ontwaken. Er is explosief nieuws. Zelfs de Zuid-Europese media zijn in groten getale aanwezig op de parkeerplaats om een reactie van de hoofdrolspelers op te vangen.

De bussen van de wielerploegen laten nog even op zich wachten. De reclamekaravaan heeft voorrang, zelfs op de coureurs. De toeschouwers hebben geen oog voor de verhitte vertegenwoordigers van de media. Zij hopen op een gratis petje of een zak met winegums. "Pff, dit wordt een zware dag", prevelt een Vlaamse krantenman. De plotse dood van de Belgische coureur Rob Goris de nacht ervoor overschaduwt in Vlaanderen het andere wielernieuws.

De Telegraaf is deze ochtend geopend met de kop 'Geheime deal VS-toppers in Tour'. Vier coureurs zouden een akkoord hebben gesloten met de Amerikaanse dopingautoriteit Usada: Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vande Velde krijgen straf omdat ze in de tijd dat ze voor de ploeg van Lance Armstrong reden de dopingregels hebben overtreden. Maar in ruil voor hun getuigenissen tegen Armstrong gaat die straf pas na de Tour in en duurt die maar zes maanden - tegen twee jaar normaal, aldus De Telegraaf. De inmiddels 40-jarige Texaan en zevenvoudig Tourwinnaar werd vorige week door de Usada aangeklaagd wegens dopinggebruik.

"Is this the guy?", vraagt een Noorse tv-reporter. De verslaggever van De Telegraaf staat een halve meter verderop een Nederlandse tv-ploeg te woord. 'Jakhals' Erik Dijkstra, invalkracht bij het clowneske wielerprogramma 'Tour du Jour' van RTL4, wil weten hoe je aan zo'n primeur komt. De Noren worden ongeduldig. Helemaal als een cameraploeg van 'Studio Sport' inbreekt in het gesprek.

Er ontstaat een oploopje rond de Telegraafman. Iedereen hoopt wat meer te weten te komen over diens scoop. Hij neemt zijn tijd om alle vragen te beantwoorden. Sommige journalisten worden ongeduldig. Filemon Wesselink, radioverslaggever voor het NOS-programma 'Sportzomer', duwt zijn microfoon onder de neus van Herbert Dijkstra die net klaar is met zijn item.

"Het lijkt erg op incest wat wij journalisten hier doen", bekent Dijkstra als zijn collega wegloopt. Maar nood breekt wet. "Het is niet sjiek, het is op het randje. Maar doen wij dat niet allemaal?"

In de verte doemt het silhouet van de eerste bus op. Een peloton statieven zet het op een loopje. Vandaag is de bonus voor de snelste tussensprint een goede plek voor het lint bij de bus. BMC is het eerste slachtoffer. Als een pak hongerige wolven stort het internationale journaille zich op de Amerikaans-Zwitserse ploeg van de Tourwinnaar van 2011 Cadel Evans. Evans heeft dit keer een medialuwe ochtend. De pers zoekt zijn ploeggenoot: George Hincapie.

Een radioman springt in de scrimmage bij BMC. Er wordt geduwd, geschopt, gevloekt in de strijd om een quote. Maarten Ducrot schudt het hoofd: "Waarom bellen ze niet eerst het dopingagentschap voor een bevestiging? Dat moet niet al te moeilijk zijn", schampert de commentator van 'Studio Sport'.

"Leipheimer!" De naam van de 38-jarige coureur zet de meute opnieuw in beweging. De afstand tussen de bussen van BMC en Quick Step-Omega Pharma is een meter of vijftig. Zo'n korte massasprint lijkt makkelijker dan die is. Een corpulente veertiger komt al na tien meter zonder adem te zitten. Hij moet de groep laten gaan.

Leipheimer, Amerikaan in Belgische dienst, bevestigt en ontkent niets. "No comment." Meer zegt hij niet tijdens die paar stappen die hij deze ochtend buiten de bus zet.

Tien meter verderop overheerst rust. "Dat is voor het eerst", merkt oud-coureur Adrie van der Poel op bij de touringcar van de Raboploeg. De vips van de bank hoeven voor de verandering eens niet hun beurt af te wachten voor een gesprekje met Robert Gesink. "Journalisten: kluitjesvoetbal", lacht perschef van de ploeg Richard Plugge.

De laatste bus die de kade opdraait, is de meest gewilde. De Garmin-ploeg, met Christian Vande Velde en David Zabriskie in de gelederen, heeft wat uit te leggen, brult een Amerikaans journalist. De twee coureurs laten het opknappen van het vuile werk over aan hun ploegbaas, Jonathan Vaughters. Ook diens naam is gevallen in de nieuwe zaak-Armstrong. "Het bericht over een schorsing van zes maanden is niet waar", zegt hij. Meer wil Vaughters niet zeggen. Er wordt al genoeg gepraat.

Armstrong: 'Vendetta'

Lance Armstrong uitte gisteren meteen kritiek op de vermeende deal die het Amerikaanse antidopingbureau Usada in zijn dopingzaak zou hebben afgesloten met zijn ex-ploeggenoten Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vande Velde. "Een partijdige vervolging die de geur heeft van een vendetta", twitterde hij. "Dus als ik het goed begrijp, is er gezegd: kom binnen en vertel ze precies wat ze willen horen en je krijgt immuniteit èn anonimiteit. Ik heb dat aanbod nooit gekregen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden