Dopingbestrijders worstelen met aanpak Rusland

De Russische ploeg in 2014 tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji. Beeld EPA
De Russische ploeg in 2014 tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji.Beeld EPA

Hoe straf je Rusland of de individuele atleten voor dopinggebruik? Voer voor discussie in Eindhoven.

Is er een toekomst voor dopingvrije sport? En zo ja, hoe ziet die toekomst er dan uit? Die vragen werden gisteren behandeld tijdens de tiende editie van het congres Play the Game in Eindhoven, waar 450 mensen uit 52 landen discussieerden over actuele thema's in de sport.

Een betere timing voor het onderwerp was nauwelijks denkbaar. Het Internationaal Olympisch Comité maakt volgende week bekend of Rusland welkom is op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, die op 9 februari van start gaan.

Russische atleten liggen onder vuur sinds Grigori Rodsjenkov, voormalig directeur van dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji, grove misstanden naar buiten bracht. Volgens hem zouden tientallen Russische atleten doping hebben gebruikt op de Winterspelen van 2014 in Sotsji, waar Rusland voor het eerst in de geschiedenis bovenaan het medailleklassement eindigde met 33 plakken (13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons). Een opzienbarende prestatie. Rodsjenkov stelt dat er een ingenieus, door de staat gefinancierd dopingsysteem aan ten grondslag ligt. De Russen ontkennen dit.

Het item zorgde gisteren voor hevige discussie. Ongemak ook, want moet elke Russische atleet zomaar uitgesloten worden voor de komende Winterspelen? "Hoe sanctioneer je een land?", vroeg de Canadese jurist Richard McLaren zich hardop af. "Ik heb eerlijk gezegd nog geen goed antwoord op die vraag."

McLaren deed maanden onderzoek naar Russisch dopinggebruik op de Spelen van Sotsji. Zijn conclusie: er is fors gefraudeerd met doping in de Russische sportwereld. "Maar hoe straf je een land?", herhaalde McLaren. "Door het volkslied niet te spelen? Door de Russische vlag niet te hijsen? Door alle Russische atleten uit te sluiten of alleen bepaalde sporters? Feit is dat we af moeten van de 'winnen-ten-koste-van-alles-mentaliteit'. De vraag is alleen: Hoe veranderen we de cultuur van sport?"

McLaren signaleerde het probleem, maar worstelt met de vraag welke sancties er zouden moeten gelden voor een land dat een door de staat gestuurd dopingprogramma heeft gehad. En hij is niet de enige.

Ook Benjamin Cohen, directeur bij het Wada (World Anti-Doping Agency), weigerde zich fel uit te spreken tegen de Russen. "Het voordeel van dit 'Russische drama' is dat we nu samenwerken en inzien dat er iets moet veranderen", stelde Cohen. Wada zit in een lastige positie. Het anti-dopinginstituut, opgericht in 1999, werkt met een jaarbudget van 30 miljoen euro dat wordt gefinancierd door alle nationale sportbonden. Rusland betaalt elk jaar een forse bijdrage aan het Wada.

Toen Cohen betwistte of er een directe link was tussen de Russische overheid en de dopingverstrekking aan atleten, greep ARD-journalist Hajo Seppelt in. De Duitser doet al decennialang onderzoek naar doping. Zijn documentaire uit 2014 maakte duidelijk dat er sprake was van grootschalig dopinggebruik in Rusland, waarbij coaches, officials, atleten en dopingcontroleurs samenwerkten. Dus ja, Rusland hier zomaar mee weg laten komen? Seppelt: "Welke boodschap geef je dan aan de wereld? Dat je kunt doen wat je wilt? Dat je het systeem kunt ondermijnen? Is dat de oplossing?"

Nee, dat was de oplossing niet, vond ook Cohen. Hij pleit voor een forse verhoging van het Wada-budget. "Doping is zo oud als de sport, dus het probleem is niet nieuw, maar de collectieve bestrijding ervan wel", benadrukte Cohen. "We moeten veel meer onderzoek doen. Ik zie veel negativiteit omdat we worden bedrogen, maar we moeten constructief denken en positief blijven."

Cohen had zijn woorden nog niet uitgesproken of The New York Times publiceerde delen uit het dagboek van Rodsjenkov, waarin eens te meer duidelijk wordt dat er sprake is geweest van een georganiseerd dopingnetwerk in Rusland.

Een dopingvrije toekomst leek verder weg dan ooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden